skip to Main Content
Eutelsat i SES: priča o kontrastnim bogatstvima
Eutelsat-i-ses:-prica-o-kontrastnim-bogatstvima

Satelitski operateri Eutelsat i SES doživjet će kontrastna bogatstva u bliskoj budućnosti, a Eutelsat je pozicioniran da prođe bolje od svog rivala sa sjedištem u Luksemburgu, tvrde analitičari Berenberga.

Prema Berenbergu, Eutelsat i SES su se strateški razišli u poslednjih nekoliko godina, a pariski operater se fokusirao na generisanje slobodnog novčanog toka i kultivaciju drugačijeg miksa kupaca i aplikacija.

Berenbergovi analitičari priznali su da je “razočaravajuće” što je Eutelsatovo rukovodstvo upozorilo na blago pogoršanje trenda emitovanja tokom tekućeg kvartala, ali su primetili da se “čini da se zamah gradi unutar fiksne širokopojasne divizije” i da se prihodi od mobilnosti, koji su pogođeni kovidom, oporavljaju na poleđini potražnje pomorskog sektora.

Berenberg je takođe pohvalio Eutelsatovu nedavnu odluku da proda svoj udeo u satelitu Ka-Sat fokusiranom na širokopojasni internet po onome što je video kao dobru cenu za partnera ViaSat-a, nakon akvizicije Bigblu Broadband Europe i lansiranja satelita Eutelsat Konnect, uklanjajući kompaniju od oslanjanja na ViaSat-ov hardver.

Što se tiče SES-a, Berenberg je rekao da prihodi i EBITDA vjerovatno neće ispuniti očekivanja konsenzusa, pogođena padom prihoda od mobilnosti. Analitičari su takođe primetili da je odnos zaostalih i fiksnih sredstava kompanije u opadanju.

Berenberg je rekao da će SES verovatno biti pogođen ograničenim podizanjem u sektoru mobilnosti sledeće godine, uz svaki oporavak u letenju kojim dominiraju kratke relacije, između ostalog.

Što se tiče zaostatka kompanije, analitičari su rekli da će odnos prema fiksnoj imovini verovatno opasti, jer će dva nova satelita, SES-188 i O3b mPOWER, ući u službu. Očekuje se da će SES potrošiti 2,6 milijardi evra na fiksnu imovinu između 2021, sa ograničenom predprodajom dokaza, rekao je Berenberg.

66

Vezani članci

Back To Top
Search