skip to Main Content
Eutelsat Konnect ide u službu
Eutelsat-konnect-ide-u-sluzbu

Autor

The Eutelsat Konnectov visokopropusni satelit pušten je u upotrebu na orbitalnom položaju od 7 stepeni istočno.

Lansiran na raketu Ariane 1. januara 16, 2020, njegovo je kašnjenje zbog prekida u izvođenju segmenta tla povezanih s Covidom. Međutim, nakon što je dovršio svoje testiranje, sada je operativan i postepeno će rasti sa 80% kapaciteta u službi do kraja godine i 100% do marta 2021.

Eutelsat Konnect je potpuno električni satelit, koji je izgradio Thales Alenia Space i prvi koji je koristio novu platformu Spacebus Neo kompanije Thales Alenia Space. Sa 75 Gbps kapaciteta na mreži od

Pokrivenost će se u početku podijeliti između Europe, s oko 55% kapaciteta usredotočeno je na područja s visokom potražnjom, odnosno na Francusku, Italiju, Njemačku, Španiju, Veliku Britaniju i Afriku, gdje će se znatno dopuniti i postepeno zamijeniti kapacitet iznajmljen od nezavisnog operatera.

Eutelsat primjećuje da dostupnost Eutelsat Konnect-a predstavlja važan korak u Eutelsatovoj strategiji povezivanja, doprinoseći stvaranju 2021 prekretnica u fiksnoj širokopojasnoj mreži. Kompanija Orange je već ugovorila cjelokupni francuski kapacitet na satelitu na veliko. Štaviše, Eutelsatova nedavna akvizicija BigBlu Broadband dodaje maloprodajni stub svojoj distributivnoj mreži koji će ubrzati pojačavanje satelita i pripremiti teren za početak rada Konnect VHTS-a tokom fiskalne godine 2022 – 23.

Srodno

98

Vezani članci

Back To Top
Search