skip to Main Content
Eutelsat krivi Iran za ometanje satelita

Eutelsat Communications kaže da je Iran kriv za namjerno uplitanje na dva njegova satelita.

U saopćenju koje je izdao operater sa sjedištem u Parizu, Eutelsat je naveo da je smetnja počela 26. septembra i da je uticala na “prenos nekoliko digitalnih TV i radio kanala koji emituju na perzijskom izvan Irana, kao i na druge kanale”.

Broadband TV News razumije da su sateliti koji su pogođeni ometanjem Hotbird 13C – koji se nalazi u Eutelsat-ovom glavnom susjedstvu 13 stepeni istočno – i Eutelsat 7B (7 stepeni istočno).

Koristeći posebno dizajnirani sistem za smetnje, Eutelsat je zaključio da “prenosi svih ovih ometajućih nosača potiču iz Irana”.

Eutelsat radi po diplomatskoj liniji i “koristi sve odgovarajuće nacionalne i međunarodne procedure”. Također je pisao relevantnim iranskim vlastima, podsjećajući ih da je namjerno ometanje izričito zabranjeno Radio propisima Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

Njegov tehnički tim je bio sa pogođenim korisnicima kako bi što je više moguće ublažio uticaj smetnji na uslugu.

Tenzije su u Iranu porasle nakon smrti Mahse Aminija, koji je priveden u policiju zbog kršenja strogog pravila oblačenja u zemlji.

To nije prvi put da je Iran umiješan u ometanje satelitskog emitiranja. 2012. godine, BBC, France 24, Deutsche Welle i Glas Amerike bili su pogođeni ometanjem za koje se vjeruje da potječe iz Irana i Sirije.

49

Vezani članci

Back To Top
Search