skip to Main Content
Eutelsat nabavlja 36D satelit
Eutelsat-nabavlja-36d-satelit

Autor

Eutelsat je potpisao ugovor sa Airbusom za nabavku Eutelsata 36 D da naslijedi Eutelsat 36 B, za koji se očekuje da će svoj životni vijek dostići krajem 2026, pod ključem 36 stepeni u istočnom orbitalnom položaju.

Pozicija pokriva Afriku, Aziju i Europu, zauzimajući treće mjesto po ukupnom stvaranju prihoda, nakon 13 stepeni Istok (Hotbird) i 7/8 stepeni Zapad, a drugi za državne službe.

Njegova dva satelita, Eutelsat 36 B i Eutelsat 22 C, zajedno posebno podržavaju emitovanje velikih kupaca uključujući Multichoice i ZAP u Africi i Tricolor i NTV + u Rusiji.

Sa 70 fizički Ku-band transponderi, potpuno električni Eutelsat 36 D će osigurati sve glavne naslijeđene misije Eutelsata 13 B, s poboljšanjima u oblastima pokrivanja i performansama. Zasnovan na platformi Airbus Eurostar Neo, on kombinuje povećanu nosivost i efikasnije sisteme upravljanja energijom i termičkom kontrolom sa smanjenim vremenom proizvodnje i optimizovanim troškovima.

Satelit je predviđen za lansiranje u prvoj polovici 2024, sa značajnom zaštitnom petljom koja odražava njegovu kritičnu važnost za glavne kupce.

Ova nabava ne mijenja cilj Eutelsatove kapitalne potrošnje.

Komentirajući nabavu, tehnički direktor Pascala Homsyja Eutelsata. rekao je: „Drago nam je što ćemo se još jednom osloniti na jednog od naših dugogodišnjih partnera, Airbus, kako bismo osigurali ovaj kritični satelitski program. Ovaj novi vrhunski satelit osigurat će poboljšani kontinuitet usluga za naše ključne DTH kupce na glavnim tržištima Afrike i Rusije “.

François Gaullier, šef iz Telecom Systems-a u Airbus-u, dodao je: „Drago nam je što smo pomogli Eutelsatu da pruži mogućnost emitiranja i povezivanja podataka, uključujući i udaljene regije gdje je to najpotrebnije. Ličnije, trajno povjerenje Eutelsata u naše proizvode velika je pohvala pouzdanosti našeg rada i ponos naših stručnih timova “.

Srodno

29

Vezani članci

Türksat 8K ponovo emituje

Türksat 8K ponovo emituje

Nakon nekog vremena, turski satelitski operater Türksat nastavio je s radom demo kanala u Ultra HD rezoluciji u 8K formatu....

Back To Top
Search