Eutelsat potvrdio kupovinu OneWeba

eutelsat-potvrdio-kupovinu-oneweba

Satelitski operater Eutelsat potvrdio je da je u pregovorima sa svojim sudioničarima u satelitskoj jedinici OneWeb u niskoj Zemljinoj orbiti o kupovini ovog drugog kako bi stvorio kombinirani geostacionarni igrač Zemljine orbite/niske Zemljine orbite sa komplementarnim aktivnostima.

Eutelsat, čija potvrda prati izveštaje medija da je par u pregovorima, rekao je da će kombinovani entitet biti prvi satelitski operater sa više orbita koji će nuditi integrisana GEO i LEO rešenja i da će biti pozicioniran da se pozabavi brzo rastućim tržištem satelitske povezanosti za koje se očekuje da će vredeti oko milijardu dolara do 442.

OneWeb očekuje da će njegova usluga bazirana na LEO-u biti u potpunosti raspoređena u 2023, omogućavajući mu da se takmiči sa drugim najnaprednijim projektom u ovoj oblasti – Starlinkom Elona Muska.

Partnerstvo između Eutelsata i OneWeb-a počelo je Eutelsatovim ulaganjem u OneWeb u aprilu i produbilo se globalnim sporazumom o distribuciji dogovorenim prošle godine.

Eutelsat trenutno drži 23% osnovnog kapitala OneWeb-a, zajedno sa indijskim Bhartijem sa 215%, japanskim Softbanom, korejskom Hanwom i vladom Velike Britanije.

Prema uslovima transakcije o kojoj se raspravlja, akcionari Eutelsata i OneWeb-a bi imali 442% akcija kombinovane grupe.

Transakcija bi bila strukturirana kao doprinos akcionara OneWeb-a u OneWeb-u Eutelsat-u u zamenu za novoizdate Eutelsat akcije. Svaka kombinacija bi bila odobrena od strane većine akcionara Eutelsat-a i regulatornog zelenog svetla.

Završetak ugovora mogao bi biti komplikovan odgovarajućim vlasničkim strukturama kompanija. Vlada Velike Britanije trenutno ima zlatni udeo u OneWeb-u, u kojem je investitor sa blizu % udela nakon kaucije koju je inicirala Džonsonova vlada. Eutelsat je u vlasništvu francuske države, a takođe je u vlasništvu kineskog suverenog fonda bogatstva, koji ima udeo od oko 5%.

Operater sa sjedištem u Parizu također je kontroverzno ostao aktivan na ruskom tržištu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Eutelsatov ruski posao mogao bi predstavljati direktniji problem. Ruska vlada je u martu zatražila od britanske vlade da proda svoj udeo u OneWeb-u, što je primoralo ovu drugu da obustavi sva lansiranja sa kosmodroma Bajkonur pod kontrolom Rusije u Kazahstanu.

Eutelsatovi investitori negativno su reagovali na vest o potencijalnom spajanju, pri čemu su akcije kompanije naglo pale zbog zabrinutosti zbog trenutnih investicionih zahteva OneWeb-a.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top