Exotrail osvaja značajnu spasilačku misiju

exotrail-osvaja-znacajnu-spasilacku-misiju

U ugovoru vrijednom nekoliko miliona eura, Exotrail je logistički operater u orbiti kojeg su francuske velike svemirske institucije odabrale kako bi osigurale kapacitet za prijenos satelita u nisku Zemljinu orbitu (LEO).

Francuska vlada najavila je nacionalni investicioni i stimulativni paket (Francuska), koji je uključivao milijardu evra za podršku francuskim svemirskim kompanijama u nastajanju. U okviru ovog paketa, Exotrail i Francuska vladina svemirska agencija (CNES) potpisat će ugovor o dvije misije.

Exotrail-ov svemirski pad transportne usluge u orbiti, odabran je putem konkurentnog tenderskog procesa za izvođenje prvih orbitalnih logističkih misija koje su naručile francuske institucije.

Prva misija, zakazana za 2024, vidjet će Exotrailovo svemirsko kombi vozilo demonstrirati svoju sposobnost mijenjanja satelitske visine i planiranja u kombiniranim manevrima – game changer za raspoređivanje malih satelitskih sazviježđa. U drugoj misiji koja je zakazana za 2025, kompanija će transportovati mikrosatelit od tačke isporuke lansera do svoje konačne orbite.

Ovaj značajan ugovor je još jedan značajan korak ka uspostavljanju Exotrail-a kao svetskog lidera u svemirskoj logistici i stvara značajne mogućnosti za komercijalne i institucionalne kompanije za svemirski transport da iskoriste preostale kapacitete ovih misija.

Exotrailova usluga svemirske kapi daje satelitskim operaterima fleksibilnost koja im je potrebna da svoje satelite dovedu u svoje operativne orbite. Exotrail nudi integrisanu uslugu obezbeđivanjem pristupa svemiru, integrisanjem platforme sa satelitima kupaca na brodu i obavljanjem potrebnih operacija u orbiti. Spacedrop servis će biti otvoren u oktobru 2023, a misije koje se izvode u kontekstu Francuske 2030 će imati koristi od nadograđene verzije vozila; Posebno poboljšani pogonski sistem i platforma koja nudi veći kapacitet nosivosti.

Ovaj ugovor naglašava prednosti holističke vizije svemirske mobilnosti. Exotrail-ovo svemirsko vozilo će pokretati Exotrail-ov prostor sa dokazanim fleksibilnim pogonskim sistemima sa električnim potisnicima i orbitalnim operacijama koje će biti završene pomoću svog vlasničkog softverskog rešenja, svemirskog tornja.

Exotrail kaže da njegova stručnost u ove dvije kritične komponente daje svojoj usluzi spacedrop jasnu prednost u odnosu na konkurente.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top