FCC modernizuje proces licenciranja satelita

0
fcc-modernizuje-proces-licenciranja-satelita
FCC modernizuje proces licenciranja satelita

FCC ažurira i modernizuje svoj proces licenciranja satelitskih i teleport/zemaljskih stanica. Ovaj potez je osmišljen tako da ide u korak sa brzom evolucijom svemirske industrije.

FCC je odobrio Izvještaj i redoslijed ubrzanje postojećih procesa licenciranja satelitskih i zemaljskih stanica. Konstatujući “povećanje složenosti i broja” svemirskih i satelitskih aplikacija, Red uspostavlja rokove za postavljanje novih aplikacija na javno obaveštenje i eliminiše postojeća pravila koja sprečavaju razmatranje određenih aplikacija za svemirske stanice. Takođe, dodatno obaveštenje o predloženom donošenju pravila (FNPRM) poziva na komentarisanje dodatnih pojednostavljenih predloga.Naredba i FNPRM su među “prvim u nizu mjera koje [the FCC] će se obavezati da će poboljšati procese i procedure Svemirskog biroa.” Komentari na FNPRM dospevaju 30 dana nakon objavljivanja u Federalnom registru, a komentari za odgovor dospevaju 60 dana nakon toga.

Naredba usvaja nove vremenske rokove za početni pregled aplikacija svemirskih i zemaljskih stanica. Konkretno, Nalogom se utvrđuje vremenski okvir od 30 dana za aplikacije zemaljske stanice ili geostacionarne satelitske orbite (GSO) i 60 dana za aplikacije svemirske stanice koje nisu geostacionarne satelitske orbite (NGSO), za osoblje Svemirskog biroa da ili (1) utvrdi da je aplikacija prihvatljiva za podnošenje i stavljanje u javno obaveštenje, ili (2) “obavesti podnosioca prijave da je osoblje identifikovalo pitanja, greške ili propuste, i da aplikacija neće biti stavljena u javno obaveštenje nakon [these concerns] Podnosilac predstavke se obraća na zadovoljstvo Biroa.” Kada je reč o “očekivanju”[ing] Osoblje Svemirskog biroa da postupa po aplikacijama koje su u skladu sa specifičnim rokovima,” Naredba “prepoznaje[s] da neuobičajene okolnosti mogu spriječiti takvu pravovremenu akciju.”

Naredba usvaja novi pojednostavljeni proces za ograničeni skup operatera zemaljskih stanica za dodavanje satelitskih tačaka komunikacije putem 35-dnevnog procesa automatskog granta. Ovi zahtevi će se smatrati odobrenim 35 dana nakon što se utvrdi prihvatljivim za podnošenje i stavljanje u javno obaveštenje.

Advokatska firma Wiley Rein, u svom sažetku neophodnih radnji da bi se kvalifikovala za ovu brzu obradu staza, kaže da prijava mora:

· biti nezavisan;
· Biti u opsegu koji se ne dijeli s saveznim ili zemaljskim bežičnim korisnicima;
· Zahtevati samo da se dodaju tačke komunikacije (npr. zahtev ne može zahtevati i druge izmene);
· Pokazati da dodavanje nove tačke komunikacije neće prouzrokovati da prenos premaši maksimalnu efektivnu izotropnu radijacionu snagu (EIRP), gustinu EIRP-a i propusnost propisanu za već odobrenu emisiju; i
· Ne smije uzrokovati da zemaljska stanica preusmjeri svoje antene izvan bilo kojeg koordiniranog dometa.