FCC predlaže regulatorni okvir za satelit-telefon

fcc-predlaze-regulatorni-okvir-za-satelit-telefon

Američka Federalna komisija za komunikacije predložila je novi regulatorni okvir za olakšavanje inovativne saradnje između satelitskih operatera i bežičnih kompanija. Ova partnerstva koriste rast usluga zasnovanih na svemiru za povezivanje korisnika pametnih telefona u udaljenim, neservisiranim i nedovoljno opsluženim područjima.

Nedavno su pokrenute brojne takve saradnje, a FCC nastoji da uspostavi jasne i transparentne procese za podršku dodatnoj pokrivenosti iz svemira. Povezivanje potrošača sa osnovnim bežičnim uslugama u kojima nije dostupna zemaljska mobilna usluga može biti spasonosno na udaljenim lokacijama i može otvoriti inovativne mogućnosti za potrošače i preduzeća.

Usvojeno Obaveštenje o predloženom donošenju pravila predlaže okvir kroz koji bi satelitski operateri koji sarađuju sa zemaljskim pružaocima usluga mogli da dobiju FCC odobrenje za upravljanje svemirskim stanicama na određenom trenutno licenciranom spektru fleksibilne upotrebe dodeljenom zemaljskim uslugama. Komisija predlaže dodavanje alokacije mobilnih satelitskih usluga na nekim zemaljskim fleksibilnim opsegima za upotrebu.

FCC predlaže da se ovlašćenim negeostacionarnim satelitskim operaterima u orbiti dozvoli da se prijave za pristup zemaljskom spektru ako su ispunjeni određeni preduslovi, uključujući zakup od zemaljskog nosioca licence unutar određenog geografskog područja. Satelitski operater bi zatim mogao da usluži korisnike bežičnog provajdera ako im je potrebna povezanost u udaljenim oblastima, na primer usred pustinje Čivava, jezera Mičigen, divljine od 100 milja ili planina Uinta.

FCC će takođe tražiti komentar o tome kako bi ovaj okvir mogao najbolje podržati pristup sistemima za reagovanje u vanrednim situacijama kao što su 911 i bežična hitna upozorenja kada je korisnik povezan putem dodatne pokrivenosti iz svemira. Novi postupak će takođe nastojati da izgradi zapis o tome da li se okvir može proširiti na druge bendove, lokacije i aplikacije koje bi takve saradnje mogle biti podržane.

“Naš pristup je osmišljen tako da olakša satelitskim operaterima koji sarađuju sa zemaljskim provajderima da dobiju odobrenje za konvergentne usluge,” rekla je Jessica Rosenworcel, predsjednica FCC-a. “Obezbeđivanjem jasnih pravila, verujem da možemo da pokrenemo više inovacija u svemirskoj ekonomiji, istovremeno proširujući bežičnu pokrivenost u udaljenim, neservisiranim i nedovoljno opsluženim oblastima. Možemo od mobilnih mrtvih zona napraviti stvar prošlosti. Ali još bolje, imamo priliku da uvedemo politiku našeg spektra u budućnost i prevaziđemo binarne izbore između mobilnog spektra sa jedne strane ili satelitskog spektra sa druge strane. To znači da možemo preoblikovati stare rasprave o pristupu vazdušnim talasima i razviti nove načine da izvučemo više iz resursa našeg spektra.

Kategorije: Članke, Širokopojasna veza, Posao, MNO, Mobilni, Politika, Regulacija, Satelit, Spektar

Oznake: , , ,

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top