Filipini kupili dva satelita za širokopojasni internet

0
filipini-kupili-dva-satelita-za-sirokopojasni-internet
Filipini kupili dva satelita za širokopojasni internet

Filipinska vlada kupuje dva satelita i kaže da će taj potez pomoći u otvaranju više od 10.000 radnih mjesta. Narudžbe dolaze putem Astranis Space Technologies koja je specijalizirana za izgradnju malih satelita za širokopojasnu upotrebu.

Astranis iz San Franciska bio je domaćin sastanka ove sedmice sa Ferdinandom Marcosom Jr., predsjednikom Filipina i gdje je ugovor objavljen.“Na događaju smo zajedno najavili da će Astranis dramatično ubrzati naše partnerstvo sa kompanijom Orbits Corp i donijeti ne jedan, već dva internet satelita na Filipine: jedan na sljedećem lansiranju Astranisa, zakazan za prvi kvartal 2024. godine, a drugi o prethodno najavljenom lansiranju koje će uslijediti kasnije 2024. godine,” rekao je Astranis.

Predsednik je najavio da će novi satelit nazvati “AGILA,” ime filipinske nacionalne ptice, “Veliki filipinski orao.”

“Proširenje našeg filipinskog programa na dodatne satelite Astranis MicroGEO znači da će Orbits Corp moći da udvostruči broj ljudi koje povezuje na najudaljenijim ostrvima Filipina. Milioni ljudi, od kojih mnogi žive sa manje od 5.000 dolara godišnje, moći će da se povežu na internet kao direktan rezultat. “Orbits Corp” procenjuje da će ovaj dvosatelitski program doneti do 10.000 direktnih i indirektnih radnih mesta na Filipine, ubrzavajući ekonomski rast i započinjući ekonomski razvoj u mnogim najmanjim i najudaljenijim zajednicama u brzorastućoj zemlji.

Filipinski predsjednik učinio je povezivanje glavnim fokusom i pokrenuo je više uspješnih programa usmjerenih na uvođenje besplatnog Wi-Fi-ja i bolje internet infrastrukture svakoj filipinskoj zajednici, dodao je Astranis.