France Télévisions odabrao Eutelsat za distribuciju UHD kanala

0

PARIZ – Francuski javni emiter, France Télévisions, potpisao je višegodišnji ugovor sa Eutelsat Communications (Euronext Paris, London Stock Exchange: ETL) za emitovanje dva 4K kanala na zemaljskim i satelitskim mrežama. France 2 UHD, kanal sa punim radnim vremenom, i France 3 UHD, honorarni UHD kanal posvećen specijalnim događajima biće distribuiran putem satelita zemaljskim predajnicima širom francuske teritorije, kao i Direct-to-Home putem Fransat platforme.

Kanali će se emitovati putem satelita EUTELSAT 5 West B koristeći novi standard tehnologije prenosa DVB-SIS (Single Illumination System). Ovo omogućava France Télévisions da koriste jedan izvor sadržaja, kombinujući distribuciju na kopnenu mrežnu okosnicu (DTT) i Direct-to-Home (DTH) prijem putem Fransata, besplatne satelitske platforme za francuski DTT kanal. U pripremi za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine, ceremonija bi trebalo da počne početkom 2024. godine.UHD ili 4K nude gledaocima istinsko uranjanje i iskustvo gledanja bez presedana sa kvalitetom slike četiri puta bogatijim od trenutnog Full HD-a i dva puta više slika u sekundi. Uključivanjem satelita u svoju strategiju distribucije UHD-a, France Télévisions osigurava da mogu doprijeti do i služiti cijeloj publici kvalitetnom, pouzdanom isporukom sadržaja. Satelit ima raspoloživi propusni opseg i širok domet, kako bi svim korisnicima širom velikih teritorija pružio izuzetno popularan sadržaj vrhunskog kvaliteta, kao i off-set zemaljske mreže za glatko, konzistentno iskustvo gledanja.

Jacques Donat-Bouillud, šef distribucije za France Télévisions komentira: Sa 4K standardima, France Télévisions je oduševljen što je u mogućnosti da našim gledaocima donese naše France 2 i France 3 kanale sa izuzetnim kvalitetom slike i zvuka. Eutelsat nam je pružio inovativno i konkurentno rešenje za hranjenje zemaljskih i satelitskih mreža. Eutelsatova tehnička stručnost i kvalitet usluga bili su presudni za nas.

Laurence Delpy, generalni direktor Eutelsat-ove Video Business Unit, dodao je: “Počastvovani smo što smo izabrani od strane France Télévisions za prvo lansiranje javnog UHD kanala, i prvo uvođenje DVB-SIS standarda u Francuskoj. Uključivanjem ovog uzajamnog pristupa u svoju strategiju distribucije, hraneći i zemaljske i satelitske mreže iz jednog izvora, France Télévisions efikasno osigurava da svi gledaoci širom francuske teritorije mogu uživati u programima kvaliteta 4K, bez obzira na to gdje se nalaze.