Okončan skoro dvomjesečni sukob između dvije grupe
Francuska: TF1 i Canal+ potpisali novi ugovor o distribuciji

Grupa TF1 i Canal+ objavile su u saopštenju za javnost objavljenom u petak uveče, 4. novembra, da je pronađen “novi sporazum o distribuciji” . Početkom septembra Canal+ je jednostavno prestao da emituje kanale grupe TF1 na svojim kanalima i svim svojim platformama. Grupa, u vlasništvu Vincenta Bolloréa, tada je opravdala svoju odluku zbog komercijalnih zahtjeva za koje se smatralo da su previsoki od strane podružnice TF1.

Kao odgovor, podružnica Bouyguesa objavila je da podnosi žalbu . “Nećemo dozvoliti da naše gledaoce ostavimo bez mogućnosti da gledaju naše kanale a da ne reagujemo , ” rekao je Didier Casas, generalni sekretar grupe TF1, za franceinfo. U svom saopćenju za javnost, dvije grupe “pozdravljaju” što su našle zajednički jezik.

Nastavlja se emitovanje pet kanala ( TF1, TMC, TFX, TF1 Séries Films, LCI) , a ispostavilo se da je ukidanje kanala od strane Canal+ postalo štetno grupu TF1. U oktobru je na svih pet kanala njihov udio gledanosti pao na 25,6%, u odnosu na 27,7% godinu dana ranije, prema izjavama Médiamétrie.

Ovo nije prvi put da se dva francuska audiovizuelna giganta svađaju oko emitovanja besplatnih kanala iz grupe TF1. U 2018. razgovori između dvije grupe već su se pretvorili u komercijalni sukob i Canal + je odlučio da prekine emitovanje TF1 na određeno vrijeme svojim pretplatnicima, što je izazvalo negodovanje među gledateljima.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top