skip to Main Content
Generalni direktor Inmarsata očekuje dalju konsolidaciju
Generalni-direktor-inmarsata-ocekuje-dalju-konsolidaciju

U intervjuu sa Sunday Times Rajeev Suri, izvršni direktor Inmarsata, predvidio je da će samo šačica satelitskih operatera uspjeti i preživjeti u narednih 7 do 10 godina. On je rekao da su potrebne milijarde da bi sateliti stigli u svemir, a industrija je već videla dosta bankrota, napominjući: “Struktura industrije koja danas postoji nije održiva.”

Sam Inmarsat je u procesu kupovine od strane kalifornijskog Viasata pod uslovom da je ugovor odobren od strane britanske Uprave za konkurenciju i tržišta koja istražuje aspekte konkurencije. Ugovor je objavljen još u novembru 2021. godine. EU, koja takođe razmatra akviziciju, verovatno će svoju presudu doneti u februaru.

Međutim, Suri kaže da je zabrinut da će, ako regulatori blokiraju Viasat sporazum, tržište ostati otvoreno za Muskovu Starlink i Jeff Bezos Project Kuiper da dominiraju satelitskim širokopojasnim uslugama na planeti.

Inmarsat je zabrinut jer iako ima odličnu poziciju u avionskim i pomorskim komunikacijama, želi da lansira sopstvenu konstelaciju u niskoj Zemljinoj orbiti (‘Orkestar’). On je dodao da projekat još nije u potpunosti finansiran.

Suri je dodao da satelitska industrija postaje sve gušća u već prenatrpanom sektoru. Odgovor je, kaže, dalja konsolidacija.

24

Vezani članci

Hoće li se TivùSat plaćati?

Hoće li se TivùSat plaćati?

Italijanska sportska organizacija Lega Calcio počinje da prati proces koji će dovesti do sledećeg tendera Serije A i time dodele...

Bulsatcom sa novim transponderom

Bulsatcom sa novim transponderom

Operater bugarske satelitske pay-TV platforme Bulsatcom aktivirao je novi transponder za emitovanje. Operaterov novi DVB-S2 multipleks radi na satelitu Hellas...

MUX D: Danas zadnji dan za prijavu na javni poziv

33E: Bosanski programi premješteni na T2-MI

Paket bosanskohercegovačkih programa provajdera Dasto Semtel promijenio je parametre emitovanja na distributivnom satelitu Eutelsat 33E. Pored promjene transpondera, a time...

Back To Top
Search