Gubitak rakete Arianespace Vega

Arianespace kaže da je neispravna komponenta prouzrokovala gubitak jedne od italijanskih raketa Vega 20. decembra 2022. godine.

Problem je vjerovatno uzrokovan neispravnom komponentom ugljika – u stvari, mlaznicom – koju je italijanska vazduhoplovna grupa Avio kupila od dobavljača u Ukrajini, otkrila je Arianespace objavljujući nalaze svoje istrage.

Raketa Vega nosila je dva Airbusova satelita, a misija je propala oko 2,5 minute nakon leta kada se dogodila anomalija sa raketnim motorom Zefiro 40.

“Nije otkrivena slabost u dizajnu Zefiro 40,” rekla je Arianespace, misleći na snažan motor koji pruža ubrzanje za drugu fazu rakete Vega C. “The [investigation] Komisija je potvrdila da je uzrok neočekivana termo-mehanička prekomerna erozija kompozita ugljenika/ugljenika (C/C) koji čini umetak mlaznice za grlo, koji je kupio Avio u Ukrajini.

Arianespace je zabranio upotrebu kompozitnog materijala.

Decembarski poraz bio je treći od osam lansiranja na platformu Vega od strane Arianespacea i Evropske svemirske agencije (ESA). To je bilo drugo lansiranje rakete Vega C.

Josef Aschbacher, čelnik ESA-e, rekao je na konferenciji za novinare 3. marta da je pristup Evrope svemiru ugrožen ako evropske kompanije ne budu mogle držati korak s međunarodnim rivalima.

“Ovo nije prihvatljivo”, priznao je izvršni direktor Arianespacea Stephane Israel, koji se izvinio Airbusu što je izgubio dva satelita.

Giulio Ranzo, izvršni direktor Avioa, glavnog izvođača Arianespacea za Vega C, rekao je da će njegova kompanija povećati broj inženjera i menadžera lanca snabdijevanja koji rade na projektu Vega.

Najavljeno je da će sledeći let Vege C biti obavljen pre kraja ove godine. Međutim, grupa za “nadzor” staviće izgradnju i lansiranje pod mikroskop za najmanje naredna tri leta po ceni od oko 30 miliona evra.

U međuvremenu, SpaceX upravlja lansiranjima svaka 4 dana.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top