skip to Main Content
HbbTV vodeća platforma za TV aplikacije u Njemačkoj

Otvoreni HbbTV standard vodeća je platforma za TV aplikacije na televizorima u njemačkim domaćinstvima, a slijede ih Samsung Tizen i Amazon Fire TV.

Gledajući stvarnu upotrebu, veliki značaj TV platformi Deutsche Telekoma (Magenta TV), Vodafona i Skya već se danas može vidjeti. Kompanija Comcast, podružnica Metrological, u međuvremenu ima najveće izglede za rast.

Ovo su rezultati studije TV App Platforms u Njemačkoj – Ažuriranje 2020 , koju je agencija TeraVolt sa sjedištem u Hamburgu provela uz podršku stručnog panela od 12 članova i instituta za istraživanje tržišta Facit.

Dok je Amazon Fire TV (4,3 miliona domaćinstava) treći po veličini nakon HbbTV (15,3 miliona) i Tizen (9 miliona), po stvarnoj upotrebi zaostaje za Magenta TV, Metrological, Foxxum i Android TV.

Prema studiji, posebno Metrological, čija rješenja koriste operateri kao što su Sky i Vodafone, vjerovatno će u budućnosti igrati važnu ulogu na njemačkom TV tržištu. TeraVolt predviđa da će Metrological povećati doseg za 31% godišnje i popeti se na drugo mjesto u upotrebi do 2024. godine, dok će Samsungov Tizen pasti na četvrto mjesto. HbbTV će ostati neprikosnoveni broj jedan.

„Vodafone i Sky, kao i Tele Columbus već se oslanjaju na Metrologicovu prodavnicu aplikacija. Podružnica Comcast će stoga izrasti u jednu od najvažnijih platformi za TV aplikacije u Njemačkoj i čak bi mogla postati važnija od Tizen-a i Amazon Fire TV-a “, rekao je Tobias Künkel, upravni partner u TeraVolt.

Ipak, Amazon će i dalje ostati snažni igrač na tržištu, naglasio je Künkel: „Amazon je sada prisutan u više dnevnih soba sa svojim uređajima s omogućenim aplikacijama od Telekoma, Vodafona, Skya ili Googlea. Amazon svojim uslugom Prime nudi proizvod koji omogućava direktnu identifikaciju, prikupljanje podataka i naplatu svojih kupaca. To su važni faktori za dugoročni uspjeh i lojalnost kupaca. “

Kompletna studija na engleskom jeziku može se preuzeti sa web stranice TeraVolt kao PDF dokument .

28

Vezani članci

Back To Top
Search