skip to Main Content
Hispasatov Amazonas Nexas spreman za lansiranje
Hispasatov-amazonas-nexas-spreman-za-lansiranje

Izgrađen od strane Thales-Alenia Space, Hispasat-ov satelit Amazonas Nexus spreman je za lansiranje u Cape Canaveralu. Satelit je napustio aerodrom u Nici na Azurnoj obali nakon što je isporučen iz Thalesovog objekta u Cannesu.

SpaceX će se baviti lansiranjem koje je trenutno planirano za 1. februar.

Amazonas Nexus je satelit težak 4.500 kg, a lansiranje će postaviti letjelicu u geostacionarnu transfernu orbitu i prema njenoj poziciji na 61 stepenu Weest.

Ovaj novi satelit visoke propusnosti (HTS) omogućit će Hispasatu pristup novim kupcima i tržištima, pružanjem usluga mobilnosti velikog kapaciteta u sektoru zračnog i pomorskog transporta, između ostalih. Pored toga, nastaviće se pružanje usluga sadašnjim Hispasat kupcima koji koriste kapacitete Amazonasa 2.

Amazonas Nexus kao svoju glavnu novinu predstavlja novu generaciju digitalnog transparentnog procesora (DTP), tehnološkog proboja koji je od suštinskog značaja za povećanje geografske fleksibilnosti misije da odgovori na eventualne evolucije u odnosu na prvobitno predviđeni komercijalni scenario. Zahvaljujući ovom elementu, satelitsko korisno opterećenje će biti digitalno obrađeno omogućavajući dodeljivanje potrebnih kapaciteta u orbiti u bilo kom trenutku, pružajući satelitu veliku otpornost na evoluciju komunikacionog tržišta, kako u oblasti povezivanja i podataka, tako i u oblasti prenosa sadržaja. Napredni dizajn, HTS kapacitet i svestranost Amazonas Nexusa čine ga najefikasnijim satelitom u Hispasatovoj floti.

Novi satelit će imati pokrivenost nad cijelim američkim kontinentom, atlantskim koridorima Sjever i Jug (područje zračnog i pomorskog prometa) i Grenlandom, a omogućit će pružanje telekomunikacijskih usluga u Ku-bandu. Amazonas Nexus označava početak nove generacije satelita u floti Hispasata sa arhitekturom koja takođe ima Ka-band kapacitet za optimizaciju komunikacije između kapija i satelita, omogućavajući umnožavanje ukupnog kapaciteta dostupnog za komercijalnu upotrebu, čime se poboljšavaju unitarni troškovi kapaciteta u odnosu na konvencionalne satelite.

Amazonas Nexus je treći satelit koji je Hispasat naručio Thales Alenia Space, nakon Hispasat 1C & 1D, sedmog satelita zasnovanog na Spacebus NEO platformi i petog koji je krenuo u digitalni transparentni procesor pete generacije.

41

Vezani članci

Hoće li se TivùSat plaćati?

Hoće li se TivùSat plaćati?

Italijanska sportska organizacija Lega Calcio počinje da prati proces koji će dovesti do sledećeg tendera Serije A i time dodele...

Bulsatcom sa novim transponderom

Bulsatcom sa novim transponderom

Operater bugarske satelitske pay-TV platforme Bulsatcom aktivirao je novi transponder za emitovanje. Operaterov novi DVB-S2 multipleks radi na satelitu Hellas...

MUX D: Danas zadnji dan za prijavu na javni poziv

33E: Bosanski programi premješteni na T2-MI

Paket bosanskohercegovačkih programa provajdera Dasto Semtel promijenio je parametre emitovanja na distributivnom satelitu Eutelsat 33E. Pored promjene transpondera, a time...

Back To Top
Search