skip to Main Content
HOTBIRD 13F uspješno lansiran
Hotbird-13f-uspjesno-lansiran

Uspješno lansiranje EUTELSAT HOTBIRD

F satelita

Prvi od dva satelita koji će biti postavljen na vodeću poziciju Eutelsata 22-stupanj istočnjačke pozicije

 • Capex optimizacija zamjenom tri postojeća satelita za dva, te primjenom politike dizajniranja prema troškovima
 • Donošenje najnovijih resursa i poboljšanih usluga na Eutelsat-u Eurostar Neo platforma koja podstiče inovacije i konkurentnost u evropskoj svemirskoj industriji
 • PARIZ — Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) objavila je da je satelit EUTELSAT HOTBIRD

  F satelit uspješno lansiran u Geostacionarnu transfernu orbitu od strane američkog provajdera za lansiranje svemira SpaceX koristeći raketu Falcon 9 koja je poletjela sa Cape Canaveral, Florida. 22 pm Istočno vrijeme u oktobru th (odgovara 5.() am UTC and 7. 22 am CET on October 15th).

  Odvajanje potpuno električnog satelita dogodilo se nakon

  minuta leta i inicijalizacija sistema svemirskih letjelica uspješno je završena u periodu od 3 sata.

  EUTELSAT HOTBIRD je jedan od dva satelita koje je napravio Airbus Defence and Space. EUTELSAT HOTBIRD je baziran na Eurostar Neo telekomunikacionoj satelitskoj platformi, razvijenoj u okviru ESA partnerskog projekta sa Airbusom dizajniranim da podstakne inovacije i konkurentnost u evropskoj svemirskoj industriji.

  Kada uđe u orbitu i bude pozicioniran, satelit EUTELSAT HOTBIRD 13F će sa svojim blizancem EUTELSAT HOTBIRD G) pojačati i pojačati emitovanje više od hiljadu televizijskih kanala u domove širom Evrope, Severne Afrike i Bliskog istoka. Štaviše, sateliti će ponuditi napredne funkcije u pogledu zaštite i otpornosti uplink signala.

  Dva satelita zamijenit će tri starija satelita na vodećoj poziciji susjedstva Eutelsata.

  Pascal Homsy, glavni tehnički direktor Eutelsata, rekao je: “Čestitamo timovima Eutelsat, Airbus i SpaceX na uspješnom lansiranju našeg EUTELSAT HOTBIRD satelita u geostacionarnu orbitu. This satellite brings the latest technology resources of the new Eurostar Neo platform at our leading 13-degree East position and confirms a long-term partnership between Airbus and Eutelsat”.

  95

  Vezani članci

  Back To Top
  Search