IBC 2023: Eutelsat i Enensys pokazuju DVB-NIP preko 5G mreže

0

Enensys Technologies se udružio sa kompanijom Eutelsat kako bi iskoristio DVB-NIP tehnologiju i omogućio striming usluge preko 5G mreža.Rešenje je demonstrirano na IBC 2023 sa živim signalom iz Eutelsat Teleport-a. DVB-NIP (DVB-Native IP) je novi DVB standard koji omogućava konvergenciju širokopojasnih i emitovanih usluga kako bi se povećao domet za satelitske i emitovane operacije. Novi sistem omogućava adresiranje uređaja sa više ekrana čak i sa nepovezanim korisnicima.

5G sa najnovijim 3GPP izdanjima ima mogućnosti distribucije sadržaja pomoću unicast, multicast ili broadcast metoda isporuke. Uvođenje 5G mreža zahteva implementaciju gustih predajnika male snage. Tehnologije satelitske distribucije, zajedno sa DVB-NIP standardom, pogodne su za isporuku medijskog sadržaja uživo na ove mreže, navodi Enensys.

Na demo snimku IBC 2023, sadržaj uživo sa nekoliko TV kanala biće prikupljen na Eutelsat Teleportu, kompresovan u H264 i upakovan u DASH. Upakovani sadržaj će zatim biti enkapsuliran od strane Enensys MediaCast Broadband servera i emitovan na Eutelsatovom satelitskom sistemu Hotbird na 13° istočno. Satelitski signal će biti primljen tokom IBC-a u RAI objektima u Amsterdamu. Enensys 5G-in-a-box rešenje eBox hostuje softver Enensys CubeAgent za prijem DVB-NIP signala sa satelitskog feed-a kako bi se omogućilo 5G uređajima da konzumiraju TV sadržaj.

“Oduševljeni smo što sa Eutelsat-om predstavljamo prvu demonstraciju DVB-NIP usluga na svetu preko 5G mreža,” izjavio je Laurent Roul, potpredsednik marketinga u kompaniji Enensys. “Ova demonstracija uživo ilustruje savršen slučaj upotrebe usluga sa dodatom vrednošću koje DVB-NIP može da pruži pružanjem kvalitetnih video usluga najbližih potrošačima uz standardnu, interoperabilnu i univerzalnu upotrebu 5G mreža.”

Annamaria Recchia, potpredsjednica za komercijalni razvoj, marketing i proizvod, video u Eutelsat-u, dodala je: “Mobilni operateri su korišteni za korištenje satelitske tehnologije za povezivanje udaljenih područja. Zajedno sa kompanijom Enensys, zadovoljstvo nam je da pokažemo kako satelit takođe može da doprinese distribuciji medijskih usluga preko mobilnih mreža. Ovo je prvi korak u pokazivanju kako će pojava 5G i evolucija ka 5G NTN-u podstaći dublju integraciju između satelitskih i mobilnih mreža.

Suočavajući se sa izazovima sa svih strana, pay-TV operateri se bore da održe svoju dominaciju u novom svetskom poretku striming servisa i pametnih televizora.

Advertisement