Indija finansira distribuciju 800.000 besplatnih DD satelitskih STB-ova

indija-finansira-distribuciju-800.000-besplatnih-dd-satelitskih-stb-ova

Glavni podsticaj za emitovanje javnih servisa: Odbor kabineta za ekonomska pitanja odobrio šemu Centralnog sektora “Radiodifuzna infrastruktura i razvoj mreže (BIND)” sa izdatkom od 2.539,61 crore do 2025-26.

  • FM pokrivenost AIR-om povećava se kako bi pokrila više od 80% stanovništva zemlje
  • 8 lakh DD Free Dish DTH Set Top Boxes (DTBs) koji će se distribuirati ljudima koji žive u udaljenom, plemenskom, lijevom krilu ekstremizma (LWE), pograničnim područjima i aspiracijskim okruzima

Odbor Vlade za ekonomske poslove odobrio je predlog Ministarstva informisanja i radiodifuzije u vezi sa šemom centralnog sektora “Radiodifuzna infrastruktura i razvoj mreže” (BIND) po ceni od 2.539,61 crore za razvoj infrastrukture Prasar Bharati, odnosno All India Radio (AIR) i Doordarshan (DD). Šema “Radiodifuzna infrastruktura i razvoj mreže” Ministarstva je sredstvo za pružanje finansijske podrške Prasaru Bharatiju za troškove vezane za proširenje i nadogradnju njegove radiodifuzne infrastrukture, razvoj sadržaja i civilni rad vezan za organizaciju.

Prasar Bharati, kao javni emiter zemlje, najvažnije je sredstvo informisanja, obrazovanja, zabave i angažmana za ljude, posebno u udaljenim područjima zemlje kroz Doordarshan i All India Radio. Prasar Bharati odigrao je sjajnu ulogu u prenošenju poruka o javnom zdravlju i svijesti javnosti tokom pandemije COVID-19.

BIND šema će omogućiti javnom emiteru da izvrši veliku nadogradnju svojih objekata sa boljom infrastrukturom koja će proširiti svoj domet, uključujući LWE, granična i strateška područja i pružiti visokokvalitetni sadržaj gledaocima. Još jedna prioritetna oblast šeme je razvoj visokokvalitetnog sadržaja kako za domaću tako i za međunarodnu publiku i obezbeđivanje dostupnosti raznovrsnog sadržaja gledaocima nadogradnjom kapaciteta DTH platforme za smeštaj više kanala. Kupovina OB kombija i digitalna nadogradnja DD i AIR Studios kako bi bili spremni za HD takođe će biti urađeni u okviru projekta.

Doordarshan trenutno upravlja sa 36 TV kanala, uključujući 28 regionalnih kanala, a All India Radio upravlja sa više od 500 radiodifuznih centara. Šema će povećati pokrivenost AIR FM predajnika u zemlji na 66% po geografskom području i 80% po broju stanovnika u odnosu na 59%, odnosno 68%. Šema takođe predviđa besplatnu distribuciju preko 8 lakh DD Free Dish STB-ova ljudima koji žive u udaljenim, plemenskim, LWE i pograničnim područjima.

Pored unapređenja obima javnog emitovanja, Projekat modernizacije i proširenja infrastrukture emitovanja takođe ima potencijal da generiše indirektnu zaposlenost kroz proizvodnju i usluge vezane za snabdevanje i ugradnju opreme za emitovanje. Generisanje sadržaja i inovacije sadržaja za AIR & DD imaju potencijal indirektnog zapošljavanja osoba sa različitim iskustvom u različitim medijskim oblastima u sektoru produkcije sadržaja, uključujući TV / Radio produkciju, prenos i povezane usluge vezane za medije. Dalje, očekuje se da će projekat proširenja dometa DD Free Dish-a generisati mogućnosti zapošljavanja u proizvodnji DD Free Dish DTH Boxes.

Vlada Indije ponavlja svoju posvećenost razvoju, modernizaciji i jačanju infrastrukture i usluga Doordarshan i Akashvani (Prasar Bharati), što je kontinuirani proces.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top