Indija finansira distribuciju 800.000 besplatnih DD satelitskih STB-ova

0
indija-finansira-distribuciju-800.000-besplatnih-dd-satelitskih-stb-ova

Glavni podsticaj za emitovanje javnih servisa: Odbor kabineta za ekonomska pitanja odobrio šemu Centralnog sektora “Radiodifuzna infrastruktura i razvoj mreže (BIND)” sa izdatkom od 2.539,61 crore do 2025-26.

  • FM pokrivenost AIR-om povećava se kako bi pokrila više od 80% stanovništva zemlje
  • 8 lakh DD Free Dish DTH Set Top Boxes (DTBs) koji će se distribuirati ljudima koji žive u udaljenom, plemenskom, lijevom krilu ekstremizma (LWE), pograničnim područjima i aspiracijskim okruzima

Odbor Vlade za ekonomske poslove odobrio je predlog Ministarstva informisanja i radiodifuzije u vezi sa šemom centralnog sektora “Radiodifuzna infrastruktura i razvoj mreže” (BIND) po ceni od 2.539,61 crore za razvoj infrastrukture Prasar Bharati, odnosno All India Radio (AIR) i Doordarshan (DD). Šema “Radiodifuzna infrastruktura i razvoj mreže” Ministarstva je sredstvo za pružanje finansijske podrške Prasaru Bharatiju za troškove vezane za proširenje i nadogradnju njegove radiodifuzne infrastrukture, razvoj sadržaja i civilni rad vezan za organizaciju.Prasar Bharati, kao javni emiter zemlje, najvažnije je sredstvo informisanja, obrazovanja, zabave i angažmana za ljude, posebno u udaljenim područjima zemlje kroz Doordarshan i All India Radio. Prasar Bharati odigrao je sjajnu ulogu u prenošenju poruka o javnom zdravlju i svijesti javnosti tokom pandemije COVID-19.

BIND šema će omogućiti javnom emiteru da izvrši veliku nadogradnju svojih objekata sa boljom infrastrukturom koja će proširiti svoj domet, uključujući LWE, granična i strateška područja i pružiti visokokvalitetni sadržaj gledaocima. Još jedna prioritetna oblast šeme je razvoj visokokvalitetnog sadržaja kako za domaću tako i za međunarodnu publiku i obezbeđivanje dostupnosti raznovrsnog sadržaja gledaocima nadogradnjom kapaciteta DTH platforme za smeštaj više kanala. Kupovina OB kombija i digitalna nadogradnja DD i AIR Studios kako bi bili spremni za HD takođe će biti urađeni u okviru projekta.

Doordarshan trenutno upravlja sa 36 TV kanala, uključujući 28 regionalnih kanala, a All India Radio upravlja sa više od 500 radiodifuznih centara. Šema će povećati pokrivenost AIR FM predajnika u zemlji na 66% po geografskom području i 80% po broju stanovnika u odnosu na 59%, odnosno 68%. Šema takođe predviđa besplatnu distribuciju preko 8 lakh DD Free Dish STB-ova ljudima koji žive u udaljenim, plemenskim, LWE i pograničnim područjima.

Pored unapređenja obima javnog emitovanja, Projekat modernizacije i proširenja infrastrukture emitovanja takođe ima potencijal da generiše indirektnu zaposlenost kroz proizvodnju i usluge vezane za snabdevanje i ugradnju opreme za emitovanje. Generisanje sadržaja i inovacije sadržaja za AIR & DD imaju potencijal indirektnog zapošljavanja osoba sa različitim iskustvom u različitim medijskim oblastima u sektoru produkcije sadržaja, uključujući TV / Radio produkciju, prenos i povezane usluge vezane za medije. Dalje, očekuje se da će projekat proširenja dometa DD Free Dish-a generisati mogućnosti zapošljavanja u proizvodnji DD Free Dish DTH Boxes.

Vlada Indije ponavlja svoju posvećenost razvoju, modernizaciji i jačanju infrastrukture i usluga Doordarshan i Akashvani (Prasar Bharati), što je kontinuirani proces.