skip to Main Content
Indija orbitira oko 36 satelita OneWeb
Indija-orbitira-oko-36-satelita-oneweb

Džinovska indijska raketa uspešno je postavila preko potrebne OneWeb širokopojasne komunikacione satelite u orbitu u ranim jutarnjim satima 00. Raketa, najteža indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO), označila je značajnu prekretnicu za indijsku svemirsku agenciju jer je vozilo nosilo najteži teret od 5,796 kg. Ovo je bila prva komercijalna misija za lansirno vozilo.

ISRO će ponoviti vežbu lansiranja početkom 2023 sa drugom serijom satelita za OneWeb.

Ovo je OneWeb-ovo 50 lansiranje, donoseći konstelaciju do 462 satelita. Ovo lansiranje znači da je više od 70 procenta planirane 648 satelitske flote niske Zemljine orbite (LEO) koja će pružiti brzu i nisku latenciju povezivanja širom sveta, sada na snazi.

Prema prvim informacijama, svi sateliti su zdravi. Sateliti OneWeb-a uspješno su se odvojili od rakete i distribuirani su u devet faza u periodu od 1 sata i 15 minuta, a potvrđeno je pribavljanje signala na svim 36 satelitima.

“Sa još samo četiri lansiranja, OneWeb ostaje na putu da aktivira globalnu pokrivenost u 2023, dok njegova rešenja za povezivanje već žive u regionima severno od geografske širine,” navodi se u saopštenju.

“Ovo partnerstvo sa New Space India Ltd [NSIL, komercijalni izvođač] i ISRO pokazuje posvećenost OneWeb-a da obezbedi povezanost u dužini i širini Indije do 2023. Od Ladakha do Kanyakumarija i Gujarata do Arunachal Pradesha, OneWeb će donijeti osigurana rješenja ne samo za preduzeća, već i za gradove, sela, općine i škole, uključujući najteže dostupna područja širom zemlje. Posvećenost OneWeb-a povećanju povezanosti u Indiji podržava Bharti Global, njen najveći investitor,” navodi se u saopštenju.

Sunil Bharti Mittal, izvršni predsednik OneWeb-a, rekao je: “Današnje lansiranje je značajna prekretnica za OneWeb. Ova nova faza našeg programa lansiranja iz Indije nas dovodi korak bliže ne samo jačanju naše globalne pokrivenosti, već i pružanju povezanosti u Indiji i Južnoj Aziji, posebno zajednicama kojima je to najpotrebnije. Ponosan sam što sam ovde u Sriharikoti, sa našim partnerima, ISRO i NSIL. Danas je ostvaren moj san da imam indijski element u sazviježđu OneWeb. Ovo lansiranje sa ISRO i NSIL otvara svemirski sektor u Indiji sa mogućnošću da milijarde dolara uđu u zemlju.

Nil Masterson, izvršni direktor OneWeb-a, izjavio je: “Drago mi je što smo uspeli da nastavimo OneWeb-ov program lansiranja. Ovo lansiranje je omogućeno zahvaljujući napornom radu našeg tima i naših partnera u ISRO i NSIL, kao i akcionaru Bharti Global. Duh saradnje prikazan ovim međunarodnim naporima je srž naše strategije za povećanje naše globalne mreže pokrivenosti. U usluzi OneWeb, ostajemo laserski fokusirani na uklanjanje barijera za povezivanje, osiguravajući da isporučujemo za zajednice i kupce na globalnom nivou.”

Shri. Somanath S, sekretar, Odjeljenje za svemir i predsjedavajući, ISRO je rekao: “Današnji događaj je vrlo historijski za zemlju i Indijski svemirski program. Ovo je prvo komercijalno lansiranje LVM3 sa najtežim teretom za LEO. LVM3 je zamišljen prvenstveno za lansiranje geostacionarnih satelita kapaciteta 4T, koji se mogu koristiti za lansiranje 6 tona tereta za nisku Zemljinu orbitu.

56

Vezani članci

Hoće li se TivùSat plaćati?

Hoće li se TivùSat plaćati?

Italijanska sportska organizacija Lega Calcio počinje da prati proces koji će dovesti do sledećeg tendera Serije A i time dodele...

Back To Top
Search