Inmarsat-6 potpuni gubitak?

0
inmarsat-6-potpuni-gubitak?
Inmarsat-6 potpuni gubitak?

Najnoviji satelit Inmarsata, njegova letjelica I6-F2, nije manevriran otkako je prijavljena anomalija nestanka struje. Inmarsat, koji je sada u vlasništvu Viasata, nije dao nikakvu najavu, ali se boji da će letjelica biti proglašena totalnim gubitkom.

Posmatranja na zemlji pokazuju da se orbita I6-F2 promenila samo veoma malo i da je verovatno posledica gravitacionih perturbacija.Viasat je poslednji put izdao saopštenje na satelitu 24. avgusta. Satelit, koji je izgradio Airbus, lansiran je još u veljači i problem je opisan kao “bez presedana”. Problem je sa antenom na satelitu.

Viasat je naglasio da njegova sveobuhvatna flota znači da nijedan klijent neće patiti kao rezultat problema.

“Troškovi proizvodnje i lansiranja satelita I6 F2 su osigurani i očekuje se poboljšanje kratkoročnih novčanih pozicija. Dvostruki satelit Inmarat-6 F1 (I6 F1), koji je lansiran u decembru 2021. godine, operativan je i nastavlja da radi kako se očekuje,” rekao je Viasat.

“Činjenica da možemo komunicirati putem nje je puna nade”, nastavio je Viasat, ali je dodao da je potrebno više podataka kako bi se odlučio o njegovom sljedećem koraku.

Ukupni gubitak bi značio potraživanje osiguranja od oko 400 miliona dolara (uključujući troškove lansiranja). Isplata osiguranja bi u stvari omogućila Viasatu druge opcije, ne samo dozvoljavajući promjenu plana i pomak sa geostacionarnih kapaciteta na fleksibilnije satelite u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO). Inmarsat razvija flotu LEO satelita (zvanih Orkestar).