Iranska međunarodna TV stanica seli se iz Velike Britanije u SAD

Iranski emiter sa sjedištem u Velikoj Britaniji premjestio je svoju operaciju u SAD nakon sve veće prijetnje i zabrinutosti za sigurnost svojih novinara iz Teherana sa sjedištem u Londonu.

U saopćenju, stanica je rekla: “Nakon značajne eskalacije prijetnji koje podržava država iz Irana i savjeta Metropolitanske policije, Iran International TV je nevoljko zatvorila svoje studije u Londonu i preselila emitovanje u Washington DC”, gdje će nastaviti s radom. neprekidno.

Kanal će nastaviti da emituje sa svog sajta u Vašingtonu, dok Afghanistan International TV nastavlja sa uobičajenim emitovanjem iz londonskih studija.

Vlasti su u novembru upozorile Iran International da su njegovi novinari pod prijetnjom iranskih agenata, a Metropolitan policija je poduzela mjere za jačanje sigurnosti oko ureda mreže u tom području.

Emisije kanala dobile su poseban značaj otkako su prošlog septembra u Iranu izbili popularni antirežimski protesti. Iranski zvaničnici su više puta prijetili Iran International i drugim perzijskim emiterima sa sjedištem u inostranstvu od početka protesta kada je vlada blokirala internet kako bi uskratila vijesti i informacije stanovništvu.

“Ne mogu vjerovati da je došlo do ovoga. Jedna strana država izazvala je tako značajnu prijetnju britanskoj javnosti na britanskom tlu da se moramo pomjeriti”, rekao je Mahmood Enayat, generalni direktor Iran International TV.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top