Izveštaj o svemirskoj ekonomiji u vrednosti od 424 milijarde dolara u 2022. godini

0
izvestaj-o-svemirskoj-ekonomiji-u-vrednosti-od-424-milijarde-dolara-u-2022.-godini

Euroconsult sa sjedištem u Parizu objavio je svoj najnoviji pregled tržišta u kojem se navodi da je njegova procjena vrijednosti svemirske ekonomije prošle godine iznosila 424 milijarde dolara (394,8 milijardi eura) i očekuje da će to porasti na 100 milijardi dolara godišnje do 2031. godine.

“Brzo rastući komercijalni svemirski sektor uživao je još jednu godinu značajnog rasta i produktivnosti tokom 2022. godine, ali nije izbjegao nepovrijeđen od rastućih geopolitičkih tenzija i operativnih izazova uzrokovanih inflacijom, visokim kamatnim stopama i posljedicama prethodnih godina pandemijskih blokada na lance snabdijevanja,” navodi Euroconsult.U izveštaju se dodaje da procenjuje da je globalno svemirsko tržište prošle godine poraslo za osam penija i očekuje se da će u roku od jedne decenije dostići više od 737 dolara. Euroconsult je Izvještaj o ekonomiji svemira opisuje ulogu koju igraju različiti elementi koji čine industriju, a analize su razrađene vertikalama, aplikacijama i tipovima klijenata koji čine finansijski pejzaž sektora.

Kao i kod prethodnih izdanja izveštaja, većina vrednosti sektora (83 odsto) nalazi se u svemirskim aplikacijama krajnjih korisnika, oblasti svemirske ekonomije koja ne pokazuje znake opadanja u godinama koje dolaze, pokrivajući telekomunikacije, posmatranje Zemlje i kompanije koje koriste satelitsku navigaciju za pružanje usluga svojim klijentima. Međutim, firma namjerno razbija “jezgru” svemirski sektor – organizacije koje proizvode ili posjeduju svemirska sredstva – kao ključni fokus, procjenjujući da će aktivnost u cijelom lancu vrijednosti porasti sa 70 milijardi dolara u 2022. na 100 milijardi dolara do 2031. godine sa segmentima kao što su proizvodnja, lansirne usluge i prizemni segment koji pokreću ovaj rast.

Euroconsult napominje da je jedna od najutjecajnijih posljedica previranja koja su prošle godine pogodila svjetska finansijska tržišta bio pristup sklon riziku ulaganja u svemirski ekosistem. Ova tačka je naglašena nalazima da su investicione operacije zabeležene u prošloj godini smanjene za više od 10 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Euroconsult izveštava da se industrijski investitori sada fokusiraju na kompanije koje generišu gotovinu ili rane startapove koji zahtevaju nizak nivo kapitala, a ne veće investicije u rizična preduzeća koja su se redovno dešavala u prethodnim godinama. To je dovelo do usporavanja novih investicija u sektor i pomaka ka pristupu orijentisanom na rezultate na ono što ostaje veoma konkurentno i agilno tržište, pri čemu je prosečna vrednost investicija dramatično opala između 2021. i 2022. godine sa 71 milion na 33 miliona dolara.