Skip to content

Izveštaj o svemirskoj ekonomiji u vrednosti od 424 milijarde dolara u 2022. godini

izvestaj-o-svemirskoj-ekonomiji-u-vrednosti-od-424-milijarde-dolara-u-2022.-godini

Euroconsult sa sjedištem u Parizu objavio je svoj najnoviji pregled tržišta u kojem se navodi da je njegova procjena vrijednosti svemirske ekonomije prošle godine iznosila 424 milijarde dolara (394,8 milijardi eura) i očekuje da će to porasti na 100 milijardi dolara godišnje do 2031. godine.

“Brzo rastući komercijalni svemirski sektor uživao je još jednu godinu značajnog rasta i produktivnosti tokom 2022. godine, ali nije izbjegao nepovrijeđen od rastućih geopolitičkih tenzija i operativnih izazova uzrokovanih inflacijom, visokim kamatnim stopama i posljedicama prethodnih godina pandemijskih blokada na lance snabdijevanja,” navodi Euroconsult.

U izveštaju se dodaje da procenjuje da je globalno svemirsko tržište prošle godine poraslo za osam penija i očekuje se da će u roku od jedne decenije dostići više od 737 dolara. Euroconsult je Izvještaj o ekonomiji svemira opisuje ulogu koju igraju različiti elementi koji čine industriju, a analize su razrađene vertikalama, aplikacijama i tipovima klijenata koji čine finansijski pejzaž sektora.

Kao i kod prethodnih izdanja izveštaja, većina vrednosti sektora (83 odsto) nalazi se u svemirskim aplikacijama krajnjih korisnika, oblasti svemirske ekonomije koja ne pokazuje znake opadanja u godinama koje dolaze, pokrivajući telekomunikacije, posmatranje Zemlje i kompanije koje koriste satelitsku navigaciju za pružanje usluga svojim klijentima. Međutim, firma namjerno razbija “jezgru” svemirski sektor – organizacije koje proizvode ili posjeduju svemirska sredstva – kao ključni fokus, procjenjujući da će aktivnost u cijelom lancu vrijednosti porasti sa 70 milijardi dolara u 2022. na 100 milijardi dolara do 2031. godine sa segmentima kao što su proizvodnja, lansirne usluge i prizemni segment koji pokreću ovaj rast.

Euroconsult napominje da je jedna od najutjecajnijih posljedica previranja koja su prošle godine pogodila svjetska finansijska tržišta bio pristup sklon riziku ulaganja u svemirski ekosistem. Ova tačka je naglašena nalazima da su investicione operacije zabeležene u prošloj godini smanjene za više od 10 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Euroconsult izveštava da se industrijski investitori sada fokusiraju na kompanije koje generišu gotovinu ili rane startapove koji zahtevaju nizak nivo kapitala, a ne veće investicije u rizična preduzeća koja su se redovno dešavala u prethodnim godinama. To je dovelo do usporavanja novih investicija u sektor i pomaka ka pristupu orijentisanom na rezultate na ono što ostaje veoma konkurentno i agilno tržište, pri čemu je prosečna vrednost investicija dramatično opala između 2021. i 2022. godine sa 71 milion na 33 miliona dolara.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept