Izveštaj o uslugama: Satelitske usluge koje pružaju 555 milijardi dolara ekonomske koristi

izvestaj-o-uslugama:-satelitske-usluge-koje-pruzaju-555-milijardi-dolara-ekonomske-koristi

Ulaganja u satelitske usluge koje rade u frekvencijskom opsegu od 7 GHz do 24 GHz generisala su ekonomske koristi od više od 555 milijardi dolara (506 milijardi evra), navodi se u novom izveštaju konsultantske kuće Plum za trgovinsko telo GSOA.

Izvještaj, Procjena upotrebe satelita spektra u opsegima od 7 do 24 GHzUtvrđeno je da je kontinuirani pristup ovim spektralnim opsegima, koji su predmet nekoliko tačaka dnevnog reda na predstojećoj Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji (WRC-23), od ključnog značaja za satelitsku industriju i njene kupce.

Plum procenjuje da su satelitski operateri direktno investirali 185 milijardi dolara u usluge koje rade u spektru između 7 GHz i 24 GHz, što je donelo indirektne investicione koristi od 370 milijardi dolara. U izveštaju se navodi da korišćenje satelita generiše dodatne društveno-ekonomske koristi, koje će vredeti više od 18 milijardi dolara godišnje potrošenih na operativne usluge u ovim spektrskim opsegima.

“Kao što ovaj izveštaj potvrđuje, satelitske usluge u frekvencijskom opsegu od 7 do 24 GHz imaju ogromnu vrednost, kako za potrošače koji ih koriste, tako i za društvo u celini,” napominje Isabelle Mauro, generalna direktorka GSOA. “Od vitalnog je značaja da ovaj spektar i dalje bude dostupan brzorastućem i ekonomski neophodnom satelitskom sektoru, za koji se očekuje da će povezati preko 500 miliona ljudi širom sveta sa širokopojasnim uslugama do 2030. godine.

Novi izveštaj detaljno opisuje kako se sateliti koji rade između 7 GHz i 24 GHz široko koriste za dovođenje širokopojasnog interneta u neposlužene i nedovoljno opslužene zajednice, proširujući digitalnu inkluziju i proširenje izbora krajnjih korisnika, istovremeno pružajući vitalne usluge bezbednosti i hitne pomoći.

Iako je bilo nekih poziva da se razmotre delovi opsega od 7 GHz do 24 GHz za međunarodne mobilne telekomunikacije (IMT), značajna količina spektra je već identifikovana za upotrebu od strane IMT-a, kako ispod 7 GHz za niske i srednje opsege, tako i u mmWave opsegima (tj. iznad 24 GHz). Međutim, većina zemalja izdvojila je manje od polovine identifikovanog spektra IMT-u, navodi se u drugom predstojećem izveštaju kompanije Plum. “Budući rast potražnje za mobilnim uslugama je neizvestan, ali trenutni nizak unos mmWave spektra ukazuje na to da postoji prostor za rast u ovoj oblasti,” navodi se u izveštaju. “Regulatore i vlade treba podsticati da se fokusiraju na dodeljivanje spektra u postojećim identifikovanim grupama i na najefikasniji način da to iskoriste.”

Istovremeno, brojne tačke dnevnog reda WRC-23 nastoje da omoguće dodatnim satelitskim aplikacijama da koriste spektar u rasponu od 7 do 24 GHz, što dalje pokazuje da je ovaj spektar jako zauzet: broj operativnih satelita se učetvorostručio između 2017. i 2022. godine.

Veliki broj malih satelita (u rasponu od nekoliko kilograma do 600 kilograma) raspoređen je u negeosinhronim stacionarnim orbitama (NGSO) kako bi se pružile komunikacijske usluge sa niskim kašnjenjem, precizno pozicioniranje, navigacija i tajming. Takođe postoji sve veća potražnja za pouzdanim i visokim brzinama podataka (>100 Mbps) GSO i NGSO satelitskim širokopojasnim uslugama za avione, brodove, vozove, kamione i kočije kada su van domašaja zemaljskih mreža. Istovremeno, IoT usluge sa omogućenim satelitom koriste se za podršku praćenju, praćenju imovine u realnom vremenu, praćenju i daljinskom nadzoru.

Plum napominje da će kontinuirana upotreba spektra od 7 GHz i 24 GHz donijeti velike društveno-ekonomske koristi, a ne postoje alternativni pojasevi koji bi mogli podržati ključne satelitske aplikacije koristeći trenutne dostupne tehnologije.

Kategorije: Članke, Širokopojasna veza, Prenos, DTH/Satelit, Tržišta, Istraživanje, Satelit, Usluge

Oznake: , , , ,

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top