Jupiter 3 spreman za lansiranje

jupiter-3-spreman-za-lansiranje

Masivni satelit Jupiter 3 (poznat i kao EchoStar XXIV) stigao je u Cape Canaveral u pripravnosti za lansiranje. Letjelica je najveći komercijalni komunikacijski satelit ikada napravljen.

Izgrađen od strane Maxar Technologies iz Palo Alta u Kaliforniji, prevezen je džinovskim Antonovim avionom na svemirsku obalu gde će biti podvrgnut testiranju pre lansiranja pre nego što bude integrisan u raketu Falcon Heavy za lansiranje. SpaceX trenutno zakazuje 31. jul za lansiranje, u zavisnosti od uobičajenih vremenskih razmatranja.

Letjelica je u izgradnji već nekoliko godina, a prvobitno se očekivalo da će biti lansirana 2021. godine. Maxar je platio kompenzaciju EchoStar-u za kašnjenja, uzrokovana kombinacijom faktora oko problema sa COVID-om sa problemima u snabdijevanju komponentama.

“Kao vodeći provajder satelitskog interneta ruralnim korisnicima širom Amerike, ponosni smo što počinjemo novu eru povezivanja lansiranjem Jupitera 3,” rekao je Hamid Akhavan, izvršni direktor EchoStar-a. “Udvostručujući kapacitet naše satelitske flote sa dodatnih 500 Gbps, Jupiter 3 će nam omogućiti da uslužimo više kupaca, posebno tamo gdje kablovska i vlakna ne mogu, tako da mogu raditi sve što žele – uključujući rad kod kuće, učenje na mreži, igranje igara, uključivanje u svoje zajednice i održavanje kontakta sa porodicom i prijateljima.”

Kada je u potpunosti raspoređen, Hjuz kaže da se Jupiter 3 približava rasponu krila komercijalnog aviona. Sa Jupiterom 3, Hughes će unaprijediti svoju HughesNet ponudu za kupce u SAD-u i Latinskoj Americi sa više širokopojasnih kapaciteta i planovima veće brzine – neki sa brzinama do 100 Mbps. Kompanija će takođe ponuditi HughesNet Fusion planove, kućni internet sa niskim kašnjenjem koji koristi multipath tehnologiju za spajanje satelitskih i bežičnih tehnologija za bržu uslugu od tradicionalnog satelitskog interneta.

“Od izuma satelitskog interneta i donošenja širokopojasne povezanosti udaljenim i ruralnim korisnicima, Hughes je nastavio da unapređuje našu ponudu usluga sa većim kapacitetom, većim brzinama i boljim online iskustvom,” dodao je Akhavan. “Jupiter 3 predstavlja sledeći skok u našoj ponudi, donoseći kupcima HughesNet-a ono što su tražili: više podataka i veće brzine.”

Sa gustim, velikim kapacitetom propusnosti širom Amerike, Jupiter 3 će takođe podržavati aplikacije kao što su Wi-Fi u letu, umrežavanje preduzeća i mobilni backhaul za operatere mobilne mreže (MNO).

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top