Jupiter 3 spreman za lansiranje

0
jupiter-3-spreman-za-lansiranje

Masivni satelit Jupiter 3 (poznat i kao EchoStar XXIV) stigao je u Cape Canaveral u pripravnosti za lansiranje. Letjelica je najveći komercijalni komunikacijski satelit ikada napravljen.

Izgrađen od strane Maxar Technologies iz Palo Alta u Kaliforniji, prevezen je džinovskim Antonovim avionom na svemirsku obalu gde će biti podvrgnut testiranju pre lansiranja pre nego što bude integrisan u raketu Falcon Heavy za lansiranje. SpaceX trenutno zakazuje 31. jul za lansiranje, u zavisnosti od uobičajenih vremenskih razmatranja.Letjelica je u izgradnji već nekoliko godina, a prvobitno se očekivalo da će biti lansirana 2021. godine. Maxar je platio kompenzaciju EchoStar-u za kašnjenja, uzrokovana kombinacijom faktora oko problema sa COVID-om sa problemima u snabdijevanju komponentama.

“Kao vodeći provajder satelitskog interneta ruralnim korisnicima širom Amerike, ponosni smo što počinjemo novu eru povezivanja lansiranjem Jupitera 3,” rekao je Hamid Akhavan, izvršni direktor EchoStar-a. “Udvostručujući kapacitet naše satelitske flote sa dodatnih 500 Gbps, Jupiter 3 će nam omogućiti da uslužimo više kupaca, posebno tamo gdje kablovska i vlakna ne mogu, tako da mogu raditi sve što žele – uključujući rad kod kuće, učenje na mreži, igranje igara, uključivanje u svoje zajednice i održavanje kontakta sa porodicom i prijateljima.”

Kada je u potpunosti raspoređen, Hjuz kaže da se Jupiter 3 približava rasponu krila komercijalnog aviona. Sa Jupiterom 3, Hughes će unaprijediti svoju HughesNet ponudu za kupce u SAD-u i Latinskoj Americi sa više širokopojasnih kapaciteta i planovima veće brzine – neki sa brzinama do 100 Mbps. Kompanija će takođe ponuditi HughesNet Fusion planove, kućni internet sa niskim kašnjenjem koji koristi multipath tehnologiju za spajanje satelitskih i bežičnih tehnologija za bržu uslugu od tradicionalnog satelitskog interneta.

“Od izuma satelitskog interneta i donošenja širokopojasne povezanosti udaljenim i ruralnim korisnicima, Hughes je nastavio da unapređuje našu ponudu usluga sa većim kapacitetom, većim brzinama i boljim online iskustvom,” dodao je Akhavan. “Jupiter 3 predstavlja sledeći skok u našoj ponudi, donoseći kupcima HughesNet-a ono što su tražili: više podataka i veće brzine.”

Sa gustim, velikim kapacitetom propusnosti širom Amerike, Jupiter 3 će takođe podržavati aplikacije kao što su Wi-Fi u letu, umrežavanje preduzeća i mobilni backhaul za operatere mobilne mreže (MNO).