Kašnjenje OHB klijenata utiče na prihode u 2023. godini

0
kasnjenje-ohb-klijenata-utice-na-prihode-u-2023.-godini
Kašnjenje OHB klijenata utiče na prihode u 2023. godini

Satelitska i vazduhoplovna kompanija OHB, sa sedištem u Bremenu, Nemačka, saopštila je da su predviđene ugovorne nagrade sporije i da su uticale na njegov zaostatak. On je upozorio da bi usporavanje moglo da utiče i na rezultate tokom cele godine.

OHB je izvestio da su razni klijenti, uključujući Evropsku svemirsku agenciju, kao i komercijalne kupce, sporo izdavali ugovore.OHB je naveo ukupne prihode od 737 miliona eura za devet mjeseci do 30. septembra, što je povećanje od 6 posto i “najviši nivo svih vremena”.

“Ovo je čudna godina,” rekao je Lutz Bertling, glavni razvojni direktor OHB-a u pozivu analitičara 9. novembra tokom najnovijih kvartalnih rezultata OHB-a. “Naši klijenti su veoma zainteresovani za dodelu ugovora. Čak [German railway operator] Deutsche Bahn kasni. Ako vidite šta je nagrađeno od strane [ESA] Ministarska konferencija 2022. godine praktično nije ništa do sada. Čak ni ponude dostavljene sredinom godine još uvijek se ne procjenjuju. Mnogi tenderi nisu čak ni vani. Ista stvar je i u Njemačkoj. Nije bilo otkazivanja projekata i nismo izgubili nijedan. Budžeti su tu i realizovani su.”

Bertling je rekao da OHB očekuje da će rezervisati najmanje dve milijarde evra u čvrstim porudžbinama za period 2024-2025. Zaostatak porudžbine Grupe iznosio je 1.742 miliona evra nakon devet meseci fiskalne 2023. godine, što je manje u odnosu na 1.859 miliona evra u prethodnoj godini.

Kompanija je potvrdila nedavno restrukturiranje u kojem je privatni investitor KKR kupio manjinski udeo u poslovanju i povećanje strukture kapitala kompanije od 77 miliona evra.

Pored toga, OHB preuzima 20 odsto udela u Berlinskoj svemirskoj tehnologiji, koja proizvodi male satelite.