Kazahstan preuzima ruski dio kosmodroma Bajkonur

Kazahstan je već 7. marta počeo da preuzima kontrolu nad dijelom ruske imovine na kosmodromu Bajkonur , objavili su lokalni mediji KZ24, pozivajući se na nacionalne službe izvršitelja. Kazahstanske vlasti zaplijenile su imovinu glavnog operatera izdvojenog ruskog dijela svemirske luke u Bajkonuru, koji djeluje kao Centar za kopnene operacije svemirske infrastrukture (CENKI), podružnice ruske svemirske agencije Roskosmos. Rusija može smatrati akcije Kazahstana neprijateljskim. Zaplena se ne odnosi na imovinu čitavog kompleksa Bajkonur, već samo na Kopneni operativni centar svemirske infrastrukture. U toku su pregovori za rješavanje situacije.

Kazahstan preuzima Bajkonur Kazahstanska izvršna služba zabranila je ruskom Centru za svemirsku infrastrukturu da izvozi bilo kakvu imovinu i imovinu van Kazahstana. Šefu CENKE takođe je naređeno da ostane u Kazahstanu. Prema pisanju medija, odluka je doneta u vezi sa dugom ruske državne kompanije u iznosu od 13,5 milijardi tenge (29,7 miliona dolara) kazahstansko-ruskom zajedničkom preduzeću Baiterek za poslove u vezi sa procenom ekološke štete. raketama Sojuz 5.

Kako su urednici Informburo.kz saznali, tužba između JV Baiterek i CENKI (Centar za kopnene operacije svemirske infrastrukture) povezana je sa neispunjavanjem uslova ugovora za razvoj projekta Baiterek Complex, koji je ruski kompanija dobila od zajedničkog preduzeća. Kao dio ugovora, podružnica Roskosmosa je posebno trebala izvršiti procjenu uticaja na životnu sredinu. Pošto dobavljač nije izvršio ovaj deo posla, Baiterek JV je podneo tužbu sudu za nadoknadu stvarnih troškova od Centra za kopneno upravljanje svemirskom infrastrukturom. Sud Međunarodnog finansijskog centra u Astani je u novembru 2022. godine prihvatio relevantni tužbeni zahtev, a u januaru 2023. godine Centar za zemaljsku svemirsku infrastrukturu je dobio obaveštenje o pokretanju izvršnog postupka. Kako ruska kompanija očigledno nije dobrovoljno platila kaznu, njena imovina je oduzeta u Kazahstanu u okviru izvršnog postupka. Baiterek je osnovan 2005. godine kako bi se osigurao postepeni prijelaz na ekološki bezbedna lansiranja raketa uz napuštanje lansiranja raketa Proton koje koriste visoko toksično heptil gorivo. Iako su veoma bezbedni tokom lansiranja rakete, mogući pad Protona u Kazahstan jako kontaminira područje, a to se već dogodilo. Rusija je tada plaćala stotine miliona dolara za čišćenje kontaminacije.
Diplomatske svađe?
Odluka Kazahstana da konfiskuje imovinu svemirske kompanije uslijedila je nekoliko dana nakon što je šef ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov javno kritikovao kazahstanskog ministra komunikacija Bagdata Musina zbog odluke njegovog tima da odgodi izgradnju novog lansirnog mjesta raketa u Bajkonuru.
Kraj saradnje u svemiru između Rusije i Kazahstana?
Akcije Kazahstana u odvojenom ruskom dijelu Bajkonura Rusija može smatrati neprijateljskim. Možda će to biti kraj šire saradnje Kazahstana i Rusije u svemiru. Rusija ima alternativni kosmodrom, Vostočni, na dalekom istoku Amurske oblasti. Međutim, tamošnji kosmodrom još nije završen i daleko je od evropskog dijela Rusije. Tu je i kosmodrom Pleseck, ali je nepovoljno lociran severno od Moskve, što ne pruža pouzdane mogućnosti za nošenje težih tereta. Odnosi između samog Kazahstana su nedavno zategnuti.
Ne tako davno, Roskosmos je napredovao na kosmodromu Bajkonur.

Između ostalog, sateliti za OneWeb lansirani su sa Bajkonura . Međutim, nakon ruskog napada na Ukrajinu, jedna serija OneWeb satelita je zaplijenjena, a lansiranja raketa Proton praktično su prestala, jer su zapadne kompanije i operateri odustali od ruskih svemirskih usluga. ILS (International Launch Services) – kompanija Rusa i Arianespacea zaradila je izvođenjem desetina opterećenja ruskim raketama. Čini se da je ovo kraj upotrebe ruskih raketa za lansiranje zapadnih satelita, jer niko neće osigurati teret, a činjenica oduzimanja OneWeb satelita već je potpuno odvratila. U svakom slučaju, američke rakete su počele ubrzano da se razvijaju – SpaceX je preuzeo lansiranje OneWeb satelita. Višestruke rakete, faza 1 oporavak, nove tehnologije, nekoliko svemirskih luka na sopstvenoj teritoriji – Rusi su nekako zaostali. Trenutno Kinezi brže razvijaju svoje svemirske programe i rakete. Lokacija kosmodroma Bajkonur [pored istoimenog grada] je ogromna površina prečnika oko 90 km, koja se nalazi unutar granica Kazahstana i koju Rusija iznajmljuje (za oko 110 miliona dolara godišnje). Prvobitno je izgrađen za ruski program Sputnjik, a kasnije je bio i dom glavnih ruskih interkontinentalnih balističkih raketnih silosa. Jurij Gagarin, prvi čovek na svetu u svemiru, živeo je u Bajkonuru pre svog prvog lansiranja 12. aprila 1961. godine u skromnoj kolibi (sada sačuvanoj kao Gagarin muzej). Rusi Bajkonur i dalje tretiraju kao svoju teritoriju, a Kazahstan smatra da samo zakupljuje zemlju – pokazuje svoju nezavisnost i zahtjevan je prema ruskim kompanijama i drugim subjektima.

Rusi su se sapleli u svemiru i biće veoma teško preokrenuti ovaj trend, čak i ako se rat protiv Ukrajine završi mirom . Dobro je što još žele da sarađuju na ISS-u, ali su već zaprijtili da će potopiti Međunarodnu svemirsku stanicu. Na Rusima je da uz pomoć ruskih brodova Progresa podignu orbitu ISS-a.
Izvor: rferl.org akipress.com aviationweek.com
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top