Kepler prikupio 92 miliona dolara za nova sredstva

kepler-prikupio-92-miliona-dolara-za-nova-sredstva

Kompanija Kepler Communications sa sjedištem u Torontu prikupila je 92 miliona dolara u krugu finansiranja serije C u sklopu svog projekta pokretanja satelitskog optičkog relejnog sistema “spremnog za internet” kako bi pohvalila postojeću mrežu radio frekvencija.

Od 2016. godine, kompanija je prikupila više od 200 miliona dolara kapitala, uz podršku Costanoa Ventures, Canaan Partners, Tribe Capital, BDC Capital Industrial Innovation Venture Fund, i drugih vodećih investitora. Novi novac dolazi od IA Ventures.

Sa ovim finansiranjem, Kepler kaže da će lansirati optičku infrastrukturu prenosa podataka 2024. godine, dopunjujući postojeću RF mrežu. Keplerova optička komunikacijska infrastruktura koristit će dvije gotovo ortogonalne ravni relejnih satelita u Sunčevoj sinhronoj orbiti, s satelitima u svakoj ravni kontinuirano povezanim pomoću SDA kompatibilnih optičkih međusatelitskih veza. Optičke usluge će biti operativne i dostupne kupcima do prvog kvartala 2025. godine.

“Eksponencijalno smanjenje troškova lansiranja čini svemir pristupačnijim nego ikad, ali povezanost izvan Zemlje je i dalje skupa, izazovna i nedosljedna,” rekao je Brad Gillespie, generalni partner IA Venturesa. “Kepler Network rješava ovo pružajući brzu, otvorenu, programersku mrežu koja omogućava ‘it-just-works’ povezivanje između bilo kojeg sredstva u svemiru i nazad na Zemlju – i jednog dana na Mars i šire! Sa dokazanom potražnjom kupaca za njihovom brzom optičkom mrežom, uzbuđeni smo što ćemo voditi ovu rundu finansiranja kako bismo omogućili Kepleru da nastavi svoj brzi rast i ostvari profitabilnost.”

Kepler mreža će pojednostaviti komunikaciju u orbiti sa mrežnom infrastrukturom dizajniranom da deluje kao tačke razmene interneta (IXP) za prenos podataka u svemir. Konstelacija spremna za internet isporučiće podatke do i iz svemirskih letelica u realnom vremenu, omogućavajući prenos podataka velikom brzinom kroz SDA standardne optičke terminale.

“Od našeg osnivanja, Kepler je posvećen omogućavanju budućnosti svemirskih komunikacija; neumorno radi na stvaranju infrastrukture potrebne za uvijek dostupan pristup svemirskim sredstvima u stvarnom vremenu. Dok gradimo Kepler mrežu, rešavamo izazove sa kojima se industrija suočava i pojednostavljujemo komunikaciju misija donoseći savremene internet mogućnosti u svemir,” rekla je Mina Mitri, izvršna direktorka kompanije Kepler. “Internet usluge na Zemlji potpuno su transformisale civilizaciju i verujemo da će širenje interneta u svemir imati isti dalekosežni uticaj.”

Kompanija planira da lansira dva satelita Pathfinder u jesen 2023. godine, testirajući i potvrđujući optičku komunikacionu tehnologiju razvijenu za sazvežđe Kepler. Najnoviji sateliti kompanije nadovezuju se na nasleđe leta postojećeg sazvežđa, ukupno 21 satelit nakon lansiranja dve dodatne svemirske letelice sredinom aprila 2023. godine.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top