Kraj na vidiku za Geo-sats?

0
kraj-na-vidiku-za-geo-sats?
Kraj na vidiku za Geo-sats?

Euroconsult je iskoristio svoju konferenciju Svjetske satelitske poslovne sedmice u Parizu kako bi napravio dramatičnu prognozu sugerišući da će se geostacionarni satelitski kapaciteti smanjiti na “besmislene” količine u narednih pet godina, a ne-Geo sazviježđa će do 2028. godine osigurati 95 posto ili više globalnih kapaciteta satelita.

Podaci Euroconsulta pokazali su da današnje negeo sazviježđa gotovo sve djeluju u Ku-bandovima (zahvaljujući Starlinku i OneWebu), ali sugeriraju da će s vremenom doći do “blagog pomaka” prema Ka-bandu zbog lansiranja Telesatovih Lightspeeda, Amazonovog Kuipera i SES-ovog O3b.Takođe je nastao rastući trend multiorbitnih strategija (SES i O3b, Eutelsat i OneWeb, Inmarsat i Orchestra) i gde su geostacionarni sateliti radili u tandemu sa negeostacionarnim satelitima.

Međutim, prognoza je generirala neka daljnja pitanja i komentare – ne da je uvijek bilo dostupnih odgovora. Na primer, postavlja se pitanje da li bi zahtev LEO+GEO bio značajan.

Drugi komentar sugeriše da postoji ogromna razlika između sirovog kapaciteta i upotrebljivog kapaciteta. Kapacitet LEO sistema se devalvira do trenutka kada satelit potroši preko nenaseljenih područja i regija u kojima se usluga ne može prodavati iz političkih razloga. Kapacitet GEO sistema je fokusiran tačno tamo gde je to potrebno.

Intelsat je iskoristio događaj u Parizu kako bi potvrdio da ulaže niz investicija u kompanije koje se fokusiraju na telefone i niže orbite, dok stariji industrijski satelitski operateri pokušavaju da prate izazove poput SpaceX-a Elona Muska.

“Počinjemo da postavljamo neke strateške opklade,” rekao je izvršni direktor Intelsata Dejvid Vejsgras u intervjuu. Opklade na kompanije koje donose nove tehnologije u industriju: Razmišljajte direktno na uređaj, razmišljajte o širenju spektra, razmišljajte o novim mogućnostima na nivou prolaza, terminalnom nivou.

Intelsat je uzeo udio u vrijednosti između 5 i 25 miliona dolara u četiri preduzeća fokusirana na satelite u niskoj Zemljinoj orbiti – sa visinom manjom od 1.200 milja – kako bi ponudio nove usluge, navodi Wajsgras.

Donja orbita nudi brže brzine povezivanja, omogućavajući povezivanje direktno iz svemira na pametne telefone. Intelsat nastoji da stekne uporište u tehnologiji koja je poslednjih godina dobila na značaju, delom i zbog napretka u čipovima. Apple Inc. je prošle godine počeo da nudi hitne poruke putem satelita na iPhoneu 14.

Dve kompanije koje su blisko održavane Intelsat investirale su u specijalizovane za tehnologiju direktnog na telefon, prema Wajsgrasu, koji je odbio da ih identifikuje. Intelsat zauzima mesta u upravnim odborima i pomaže u usmeravanju tehnologije kompanija za rad sa sopstvenim sistemima, rekao je on u intervjuu za Blumberg.