Kraj na vidiku za Geo-sats?

kraj-na-vidiku-za-geo-sats?

Euroconsult je iskoristio svoju konferenciju Svjetske satelitske poslovne sedmice u Parizu kako bi napravio dramatičnu prognozu sugerišući da će se geostacionarni satelitski kapaciteti smanjiti na “besmislene” količine u narednih pet godina, a ne-Geo sazviježđa će do 2028. godine osigurati 95 posto ili više globalnih kapaciteta satelita.

Podaci Euroconsulta pokazali su da današnje negeo sazviježđa gotovo sve djeluju u Ku-bandovima (zahvaljujući Starlinku i OneWebu), ali sugeriraju da će s vremenom doći do “blagog pomaka” prema Ka-bandu zbog lansiranja Telesatovih Lightspeeda, Amazonovog Kuipera i SES-ovog O3b.

Takođe je nastao rastući trend multiorbitnih strategija (SES i O3b, Eutelsat i OneWeb, Inmarsat i Orchestra) i gde su geostacionarni sateliti radili u tandemu sa negeostacionarnim satelitima.

Međutim, prognoza je generirala neka daljnja pitanja i komentare – ne da je uvijek bilo dostupnih odgovora. Na primer, postavlja se pitanje da li bi zahtev LEO+GEO bio značajan.

Drugi komentar sugeriše da postoji ogromna razlika između sirovog kapaciteta i upotrebljivog kapaciteta. Kapacitet LEO sistema se devalvira do trenutka kada satelit potroši preko nenaseljenih područja i regija u kojima se usluga ne može prodavati iz političkih razloga. Kapacitet GEO sistema je fokusiran tačno tamo gde je to potrebno.

Intelsat je iskoristio događaj u Parizu kako bi potvrdio da ulaže niz investicija u kompanije koje se fokusiraju na telefone i niže orbite, dok stariji industrijski satelitski operateri pokušavaju da prate izazove poput SpaceX-a Elona Muska.

“Počinjemo da postavljamo neke strateške opklade,” rekao je izvršni direktor Intelsata Dejvid Vejsgras u intervjuu. Opklade na kompanije koje donose nove tehnologije u industriju: Razmišljajte direktno na uređaj, razmišljajte o širenju spektra, razmišljajte o novim mogućnostima na nivou prolaza, terminalnom nivou.

Intelsat je uzeo udio u vrijednosti između 5 i 25 miliona dolara u četiri preduzeća fokusirana na satelite u niskoj Zemljinoj orbiti – sa visinom manjom od 1.200 milja – kako bi ponudio nove usluge, navodi Wajsgras.

Donja orbita nudi brže brzine povezivanja, omogućavajući povezivanje direktno iz svemira na pametne telefone. Intelsat nastoji da stekne uporište u tehnologiji koja je poslednjih godina dobila na značaju, delom i zbog napretka u čipovima. Apple Inc. je prošle godine počeo da nudi hitne poruke putem satelita na iPhoneu 14.

Dve kompanije koje su blisko održavane Intelsat investirale su u specijalizovane za tehnologiju direktnog na telefon, prema Wajsgrasu, koji je odbio da ih identifikuje. Intelsat zauzima mesta u upravnim odborima i pomaže u usmeravanju tehnologije kompanija za rad sa sopstvenim sistemima, rekao je on u intervjuu za Blumberg.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top