Kuiper 1 i 2 spreman za lansiranje

0
kuiper-1-i-2-spreman-za-lansiranje
Kuiper 1 i 2 spreman za lansiranje

Dva prototipa satelita Amazon Project Kuiper trebalo bi da budu lansirana danas (6. oktobra), u zavisnosti od vremenskih razmatranja u poslednjem trenutku. Projekat Kuiper će biti direktan izazivač Starlinka Elona Muska.

Lansiranje će se obaviti sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi na raketi Atlas V, a lansirni prozor će se otvoriti u 14 sati po floridskom vremenu.Lansiranje se dugo čekalo, a vrijedno je zapamtiti da još uvijek treba lansirati 3.236 i veliko pitanje kako će satelitska konstelacija zapravo ući u orbitu.

Postoje pritužbe novinara i video ekipa kojima je rečeno da ne mogu biti bliski posmatrači lansiranja. Astrofizičar Džonatan Mekdauel opisao je lansiranje kao “još tajnovitije što je [military] launches”.

Osim toga, ni sam Atlas tim Kuipera nije izdao detaljne tajminge lansiranja/misije osim osnovnog otvaranja prozora za lansiranje.

Dva prototipa satelita postavljena su na vrh rakete Atlas 29. septembra.

Dilema za projekat Kuiper je da polovina sazvežđa mora biti u orbiti do jula 2026. godine. Kuiper je obezbedio značajne ugovore o lansiranju sa kompanijama kao što su Arianespace, United Launch Alliance (ULA) i Jeff Bezos Blue Origin/New Glenn lanserima za ukupno pf 83 lansere.

Međutim, Arianespace neće ponovo pokrenuti aktivnosti lansiranja najranije do četvrtog kvartala 2024. godine, a zatim ima i druge obaveze prema evropskim naučnim i vladinim satelitima. ULA – sama po sebi zajedničko ulaganje između Boeinga i Lockheed-Martina – ovisi o korekcijama njegove gornje faze Vulkanskog kentaura.

Jarrett Jones, SVP/New Glenn u Blue Originu, rekao je da kompanija radi na prvom lansiranju te rakete 2024. godine i nošenju Kuiper satelita.