Lansiran Eutelsat Hotbird 13G

Eutelsat Hotbird 13G je uspješno lansiran u geostacionarnu transfernu orbitu od strane SpaceX-a iz Canaverala, Florida.

To je drugi od dva satelita koje je napravio proizvođač Airbus Defense and Space koji su postavljeni na Eutelsatovu vodeću poziciju u susjedstvu 13 stepeni istočno, zamjenjujući tri starija satelita. Takođe se zasniva na telekomunikacionoj satelitskoj platformi Eurostar Neo, razvijenoj u okviru partnerskog projekta ESA-e sa Airbusom koji je dizajniran da podstakne inovacije i konkurentnost u evropskoj svemirskoj industriji. Kada uđe u orbitu i pozicionira, satelit će, sa svojim blizancem Eutelsat Hotbird 13F lansiranim 15. oktobra, ojačati i poboljšati emitiranje više od 1.000 TV kanala u domovima širom Evrope, sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Štaviše, dva satelita će ponuditi napredne karakteristike u smislu zaštite i otpornosti signala uzlazne veze.

Eutelsat napominje da mu je u februaru 2021. godine Agencija Europske unije za svemirski program (EUSPA) ponovno povjerila da bude domaćin EGNOS-a (European Geostational Navigation Overlay Service) GEO-4, koji se nalazi na brodu Eutelsat Hotbird 13G. Eutelsat već koristi EGNOS GEO-3 korisni teret na svom Eutelsat 5 West B satelitu.

Komentarišući lansiranje, Eva Berneke, izvršna direktorica Eutelsata, rekla je: “Eutelsat Hotbird 13G je sada na putu da se pridruži Eutelsat Hotbird 13F na našoj vodećoj poziciji na 13 stepeni istočno. Također se radujemo završetku GNSS mreže za našeg dugoročnog korisnika i partnera iz Evropske unije, EUSPA. Čestitam timovima Eutelsat, Airbus i SpaceX na još jednom uspješnom lansiranju u geostacionarnu orbitu”.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top