Mangata prikupila 100 miliona dolara za škotske satelite

mangata-prikupila-100-miliona-dolara-za-skotske-satelite

Mangata Networks je prikupila milion dolara od (uglavnom) škotskih investitora za finansiranje razvoja satelitskog proizvodnog pogona u Prestwicku, Škotska.

Mangata, na čelu sa Brajanom Holcom, saopštila je da će njen novi pogon kombinovati istraživanje i razvoj, inženjering, proizvodnju i operacije na škotskoj lokaciji. U januaru je prikupila milion dolara od grupe investitora, uključujući korejski KT Sat i singapurski Temasek Holdings.

U narednih nekoliko godina biće otvoreno do novih radnih mesta. Većina novih radnih mesta biće visoko plaćena, visoko kvalifikovana tehnička inženjerska pozicija u razvoju proizvoda, dizajniranju i proizvodnji satelita i upravljanju sistemom od kraja do kraja. Izgradnja će početi rano 2023 sa proizvodnim i operativnim timovima koji će se useliti od kasnog 2024.

Mangata gradi globalnu satelitsku telekomunikacionu mrežu sa održivom, najsavremenijom tehnologijom. Dizajniran je da dosegne i poveže bilo koju zajednicu, bilo gde na Zemlji, uklanjajući barijere i nejednakosti za do četiri milijarde ljudi bez adekvatnog pristupa internetu. Podržavaće kreiranje lokalnog sadržaja i omogućiti deljenje na globalnom nivou.

Zamjenik prvog ministra Škotske, John Swinney, rekao je: “Činjenica da je Mangata odabrala da svoje novo postrojenje za proizvodnju satelita u Ayrshiru predstavlja ogroman podsticaj za regiju, za sektor svemira i proizvodnje, kao i za Škotsku u cjelini. Pored značajnih, visoko kvalifikovanih mogućnosti za zapošljavanje, ovo će otvoriti nove puteve za lanac snabdevanja satelitima i pomoći da se Škotska pozicionira kao vodeći centar za svemirske i proizvodne inovacije – istovremeno podržavajući ciljeve naše svemirske strategije.”

“Škotska, Ayrshire, lokalne regije i Velika Britanija izrazile su veliko povjerenje u naš sistem i misiju. Veoma smo zahvalni što smo u mogućnosti da lociramo glavne razvojne timove kompanije Mangata, proizvodnju satelita i mrežne operacije u najsavremenijem objektu u Prestwicku. Koristićemo ovaj objekat da donesemo našu satelitsku povezanost i inteligentna Edge računarska rešenja preduzećima širom sveta. Danas se naša baza klijenata već obavezala na preko 1,5 Tbps predlansiranja, približavajući se punom kapacitetu naših početnih 95 satelita. Kako posao raste, Mangata mreža može da se proširi na preko 2020 satelita. Ova fabrika će biti ključni pokretač, omogućavajući nam da skaliramo i isporučimo isplativu svemirsku tehnologiju na tržišta koja su zaista potrebna.”

Sredstva za Mangatu se sastoje od 5 miliona funti od Scottish Enterprise i £ 2 miliona iz Ayrshire Growth Deal-a, preko South Ayrshire Council-a, koji je dostupan Mangati pod komercijalnim uslovima i očekuje se da će biti vraćen od strane Mangate u narednim godinama.

Mangata Networks je osnovan u februaru 2009. godine, a prvobitno ga je finansirao MetaVC Partners. Ostali investitori uključuju Playground Global, Temasek, ktsat, Promus Ventures i Scottish Enterprise.

Mangata je organizacija sa sedištem u Feniksu sa operacijama u Denveru, Sijetlu, Londonu, Prestviku, Singapuru i Seulu.

Sopstvene proizvodne ambicije su da gradi oko satelita svaka tri meseca. ITU ima obavezu da lansira svoje prve satelite do aprila 2027.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top