MP: “Velika Britanija toksična za lansiranje satelita”

mp:-“velika-britanija-toksicna-za-lansiranje-satelita”

Britanski parlamentarni odbor za nauku i tehnologiju, na čelu sa Gregom Klarkom, saslušao je svedoke koji su britanski pristup lansiranju satelita opisali kao “toksičan” i “katastrofu” u vezi sa budućim lansiranjima u svemir.

Komitet se čuo sa visokim zvaničnicima u svemirskoj kompaniji sa sedištem u Velsu, koja je izgubila jedan od svojih malih satelita na aerodromu. Nedavne recenzije u Virgin Orbit iz Spaceport Cornwalla i koji nije uspio uspješno lansirati svoj satelit.

Patrick McCall, neizvršni direktor Space Forgea, požalio se odboru da je britanskom regulatoru avijacije, Agenciji za civilno zrakoplovstvo (CAA) potrebna “seizmička promjena” u pristupu budućim lansiranjima. On je rekao da je CAA nametnula “dugotrajna kašnjenja” u odobravanju leta u Virgin Orbitu, a koja je Space Forge šest mjeseci zaostala za konkurencijom.

“CAA zauzima drugačiji pristup riziku, a malo i za obradu i tajming. Ali mislim da ukoliko ne bude, bez želje da bude previše dramatično, seizmičke promene u tom pristupu, Velika Britanija neće biti konkurentna iz perspektive lansiranja,” rekao je Mekal. “Mislim da je zaključak do kojeg sam došao da to trenutno nije dobra upotreba novca, jer naš regulatorni okvir nije konkurentan.”

Joshua Western, izvršni direktor kompanije, opisao je portal za CAA aplikacije i e-mail prepisku koja traje do šest sedmica, sugerišući da nema angažmana sa britanskim vlastima. On je to uporedio sa Portugalom, gde je rekao da je neko iz vlade ili regulatora u kontaktu manje-više nedeljno.

“Iskreno, više nas košta da licenciramo naš satelit za lansiranje nego da ga lansiramo,” rekao je Western u britanskom komitetu.

Klark, predsedavajući parlamentarnog odbora, rekao je da je “katastrofa” što je pokušaj da se pokaže za šta je Velika Britanija sposobna postala “toksična za lansiranje koje se finansira iz privatnih sredstava.” Imali smo prvi pokušaj lansiranja, ali rezultat je da vi kao investitor u svemir kažete da nema šanse da investitori podrže još jedno lansiranje iz Velike Britanije sa trenutnim regulatornim uslovima.

Klark je dodao da Velika Britanija “odbacuje” svoju prednost u lansiranjima u svemiru.

Dan Hart, izvršni direktor Virgin Orbita, rekao je odboru da očekuje da CAA radi sličnije Federalnoj upravi za avijaciju u SAD-u, ali da je smatrao da je britanski regulator konzervativniji.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top