skip to Main Content
MultiChoice pay-TV pretplatnici porasli za 1,0 miliona YoY krajem septembra
Multichoice-pay-tv-pretplatnici-porasli-za-1,0-miliona-yoy-krajem-septembra

Multichoice Delivers Steady Earnings Growth, Tempered By Fifa World Cup Investments

JOHANNESBURG — MultiChoice Group (MCG, or the group), vodeća afrička kompanija za zabavu, isporučila je solidan rast pretplatnika i stabilan zamah zarade za period koji je završen 2022 (1H FY)

Linearna baza pretplatnika pay-TV grupe (merena na dnevnoj aktivnoj osnovi) porasla je za 1,0 m (5%) da bi dostigla Ostatak Afrike zadržao je svoju putanju rasta na leđima uspješnih lokalnih produkcija sadržaja. U Južnoj Africi su se stope rasta oporavile tokom druge polovine izveštajnog perioda, uprkos dokazima o rastućem pritisku potrošača.

Istaknuti za razdoblje su sljedeći:

    Prihod je povećan na ZAR1.8bn na ZAR2023.6bn

    Dobit trgovanja iznosila je ZAR6.1bn (do 6% organski) – unatoč ZAR0.7bn ulaganju u dekodere ispred nadolazećeg FWC

    (posljedica predplaćanja i povećanog ulaganja u dekodere ispred FWC-a)

“Nakon sporijeg početka godine, sa globalnim šokovima cena goriva i hrane koji negativno utiču na raspoloženje potrošača, naše poslovanje je povratilo zamah zbog našeg angažovanja lokalnog sadržaja i jakih lokalnih mogućnosti,” rekao je Calvo Mawela, izvršni direktor.

Grupa je nastavila da sprovodi svoju strategiju diferencijacije kroz lokalni sadržaj. Pokrenuo je još dva lokalna kanala u podsaharskoj Africi i proizveo još 3.000 sati lokalnog sadržaja, što je povećanje od Računajući 59% ukupne potrošnje za opštu zabavu, ova tekuća investicija u lokalni sadržaj dovela je ukupnu biblioteku sadržaja na oko U Nigeriji je nova sezona Velikog brata Naije donijela rekordnu gledanost, kao i snažan rast prihoda od oglašavanja. U Južnoj Africi, grupa je proizvela dvije koprodukcije (Blood Psalms i Girl, Taken) do kritičkog priznanja, sa još sedam koprodukcija u cjevovodu. Reyka, originalna koprodukcija, nominirana je za prestižnu nagradu dramske serije na International Emmy Awards 79. Grupa trenutno producira epsku originalnu dramsku seriju, Shaka Ilembe, koja će se emitovati tokom i već dobija značajan međunarodni interes. Takođe nastavlja da uvodi adaptacije popularnih telenovela u različitim regionima, kao što je 1Magic’s The River koji je uspešno adaptiran kao Kina u Keniji i O Rio u Angoli.

SuperSport je nastavio da gradi svoju sportsku ponudu svetske klase. Obnova prava za taj period uključivala je novu LIV golf turneju, SA Netball i WWE. Grupa je prvi put emitovala maraton drugova u avgustu ove godine. SuperSport škole su brzo rasle, profitirajući od dodavanja više od 24 škola na platformu iz godine u godinu i gotovo trostrukog povećanja broja sati sadržaja u odnosu na prethodnih šest mjeseci. Platforma je dobila više od milion kumulativnih video pregleda od lansiranja.

Na prednjoj strani proizvoda, grupa je nedavno lansirala DStv Streama, uređaj koji olakšava strimovanje DStv-a i drugih partnerskih aplikacija putem normalnog televizora u povezanom okruženju. Da bi dodatno omogućio rast online proizvoda grupe, DStv Internet je učinio nove pakete vlakana dostupnim kroz veleprodajna partnerstva. Grupa je također najavila da će

lansirati vlastiti TV set pred kraj FY Ovaj novi DStv Glass panel je uzbudljiv uređaj koji se aktivira glasom i koji će sadržavati sve glavne aplikacije za streaming, uključujući Showmax. Ovo je druga Sky-jeva Glass sindikat na globalnom nivou.

SEGMENTNI PREGLED

Južna Afrika

Južnoafrički biznis je uživao dalji rast na masovnom tržištu. Takođe je prijavio pozitivan rast pretplatnika za Premium paket kroz primamljivije ponude paketa, prednosti agregacije proizvoda i sTrong Sports Line-up Srednji segment je ostao pod pritiskom, jer su potrošači u ovom segmentu najviše pogođeni povišenim stopama nezaposlenosti i zaduženošću potrošača, kao i rastućom inflacijom i kamatnim stopama. Često bacanje tereta negativno je uticalo na broj aktivnih pretplatnika krajem septembra.

Prihodi su smanjeni za 2% na ZAR2023.4 milijarde zbog slabijeg od normalnog prvog kvartala, kada je uticaj fudbalske van sezone pogoršala izuzetno izazovna potrošačka klima. Generisanje dodatnih tokova prihoda i dalje je glavni fokus i poslovanje je zabeležilo rast kupaca osiguranja, dalju privlačnost u DStv Internetu sa lansiranjem novih paketa vlakana i novim dodacima u program DStv Rewards. Trgovački profit od ZAR6.0bn rezultirao je trgovačkom maržom od 5%, ali sezonalnost baze troškova vjerovatno će rezultirati da cjelogodišnja marža bude unutar ciljanog raspona

Ostatak Afrike (RoA)

Ostatak Afrike imao je koristi od popularnosti lokalnih sadržaja kao što su Big Brother Naija i popularni sportovi kao što su evropski fudbal i WWE. Prihod ZAR Gubici trgovanja su se sužili na ZAR0.3bn, a 79% poboljšanje YoY na organskoj osnovi, jer je rast prihoda od pretplate djelomično nadoknađen povećanim ulaganjem u dekodere ispred FWC-a. Iako su se u Nigeriji nastavili izazovi likvidnosti, grupa je uspela da vrati gotovinu po premiji na zvanični devizni kurs, što je rezultiralo gubitkom od 1,0 milijardi ZAR1,0 milijardi dolara na izvlačenje.

Povezani video (OTT)

Povezani korisnici videa na DStv aplikaciji i Showmaxu nastavljaju rasti kako se poboljšava širokopojasna penetracija i povećava potrošnja na mreži. Stopa rasta YoY za plaćanje Showmax pretplatnika bila je jaka Showmax je dodatno lokalizovao svoje poslovanje dodavanjem više lokalnih kanala plaćanja i partnera, što je omogućilo lokalno naplaćivanje na različitim tržištima. Lokalna postava sadržaja bila je posebno jaka s naslovima kao što su Real Housewives of Lagos, Troukoors sezona 2, Uthando Lodumo sezona 2, Diiche i Steinheist. Showmax Pro, samostalni OTT sportski proizvod grupe, uživao je snažan rast, podržan emitovanjem sportskih objekata kao što su engleska Premijer liga, UEFA Liga šampiona i Liga Evrope.

Tehnološki segment se i dalje suočava sa nedostatkom snabdevanja silicijumima i poremećajima u globalnim lancima snabdevanja. Irdeto prihodi su pali 73% YoY (25% organsko) na ZAR0.7bn, ali je i dalje doprinio ZAR0.4bn profitu grupnog trgovanja jer je snažno zadržavanje troškova rezultiralo zdravim maržama.

Tokom tekućeg perioda, Irdeto je nastavio da dobija tržišni udeo u sektoru video zabave, uključujući raspoređivanje sa velikim evropskim emiterom i vodećom medijskom i zabavnom kompanijom u jugoistočnoj Aziji. Kompanija je nastavila da širi primenu povezanih vozila sa kompanijom Hyundai i počela je da pruža svoje Keystone rešenje u velikim voznim parkovima kamiona i kompanijama za iznajmljivanje građevinske opreme. Denuvo, Irdeto gaming sigurnosna ruka, pokrenula je zaštitu za igre razvijene za Nintendo Switch platformu i pridružila se Amazon Web Servicesfor Games kako bi proširila domet svojih rješenja tako da uključuje manje studije igara širom svijeta. Irdeto je takođe osvojio brojne nagrade u industriji i proglašen je pobednikom u kategoriji najbolje kompanije za sajber bezbednost na dodeli nagrada za izvrsnost u sajber bezbednosti.

Sportsko klađenje (KingMakers)

KingMakers je isporučio USD73m (ZAR1.5bn) prihoda, što predstavlja snažan rast od Zabilježio je gubitak nakon oporezivanja u iznosu od USD (ZAR0.3bn) zbog utjecaja tekućih ulaganja u ljude i tehnologiju kako bi se dodatno proširilo poslovanje. Kompanija ubrzano raste u Nigeriji, gde povećava svoj tržišni udeo i gradi svoje prisustvo na drugim afričkim tržištima.

“Uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, dobro smo pozicionirani s obzirom naAtraktivan sadržaj Slate. U drugoj polovini finansijske godine osnovni fokus će biti emitovanje 2022 Svetskog prvenstva u fudbalu i proizvodnja više lokalnih sadržaja koji odjekuju kod naših kupaca”, nastavio je Mavela.

Grupa će nastojati da poveća svoju online ponudu i dodatno poveća svoju bazu pretplatnika Showmax, podržanu nedavnim lansiranjem Streama, uvođenjem više upakovanih usluga i konkurentnim cenama. Strogo upravljanje troškovima ostaje stalni prioritet i grupa je na putu da prevaziđe svoj cilj smanjenja troškova za godinu dana. S obzirom na snažan zamah rasta, takođe je uveren u vraćanje ostatka afričkog segmenta profitabilnosti u tekućoj finansijskoj godini.

“U budućnosti, tražićemo više mogućnosti da prerastemo iznad televizije sa plaćanjem. Našim kupcima ćemo donijeti i dodatne usluge s dodanom vrijednošću u sklopu naše strategije izgradnje šire potrošačke ponude”, zaključila je Mawela.

96

Vezani članci

Back To Top
Search