Rast Mynarica zahvaljujući satelitskim vezama

0

Minhenski Mynaric proizvodi lasersku komunikacionu opremu za vazdušne i svemirske komunikacione mreže. Rastuća mega-konstelacija satelita sve više zavisi od ovih laserskih međusatelitskih veza. A posao u Mynaricu cvjeta.

Kao i 27. aprila uživao je u zaostatku terminala 348, u odnosu na 256 narudžbi od 31. decembra. Mynaricova izjava o misiji je jednostavna: “Stvaramo ekvivalent optičkih kablova za vazduhoplovnu industriju – bez kabla.”Pametno, Mynaric je takođe naplaćivao svojim klijentima pretplate za njihove porudžbine i oni su plaćali. Prošle godine banka je uplatila 18,3 miliona evra, a u prva četiri meseca 2023. godine bankirala je 18,8 miliona evra pretplata.

Kompanija je 22. avgusta objavila da je pod ugovorom sa američkom Svemirskom razvojnom agencijom za testiranje svog laserskog kompleta na malim satelitima. Takođe snabdeva svoje laserske terminale Northrop Grumman-u na 42 satelita i isporučuje opremu tokom ove i sledeće godine.

Mynarić kaže da povećava proizvodnju s ciljem izgradnje 2000 jedinica godišnje.

Mynaric drži većinu svojih klijenata privatnim i ne navodi da li je odabran za snabdevanje satelitskim operaterima kao što su OneWeb (na svojoj letelici druge generacije), Rivada Space Networks i Telesat. Ali to je razuman prijedlog da se očekuje da će se nadmetati za sve ugovore. Očekuje se da će svaki od njih imati lasersku opremu na svojim satelitima.

Dana 25. augusta kompanija je rekla da je – kao i krajem decembra 2022. godine – imala 51,8 miliona eura u gotovini i da je pregovarala o novoj likvidnosti od 75 miliona dolara od svoje podružnice u SAD-u za finansiranje tekućih obaveza u zamjenu za ulaganje u posao.

Minarič je kažnjen sa 150.000 evra od strane Frankfurtske berze zbog kršenja pravila vezanih za naredbu iz Kine koju su nemački regulatori naknadno zabranili.