skip to Main Content
Njemačka TV studija: 52% bi platilo UHD sadržaj
Njemacka-tv-studija:-52%-bi-platilo-uhd-sadrzaj

Autor

Ultra HD (UHD) stječe popularnost među njemačkim TV gledaocima. Sedam od deset domaćinstava koja planiraju kupiti novi televizor odlučilo bi se za UHD model.

Jedan od dva (52%) spreman je doplatiti za programe u UHD kvaliteti, a filmovi i dokumentarni filmovi su na vrhu liste želja. Ovo su rezultati HD + UHD monitora 2020 , studija kompanije S&L Research u ime njemačke DTH platforme HD +, kao podružnice satelitskog operatora Astra SES.

Poželjni raspon cijena je između “3 € do 6 € mjesečno” (16% ispitanika), nakon čega slijedi “do 3 €” (13)) i “ 6 € do 9 € ”(10%). 4% sudionika studije čak bi bilo spremno platiti € 12 ili više mjesečno za pregled sadržaja u UHD-u. Filmovi (85%) i dokumentarni filmovi (80%) su na vrhu naklonosti publike. Nogomet i vijesti (55%%) kao i serije ( 53%) preferira više od polovine ispitanika .

Četvrtina intervjuiranih (26%) već posjeduju UHD TV uređaj. 41% će (vrlo) vjerovatno kupiti novi TV prijemnik u roku od sljedećeg 10 mjeseci. U većini slučajeva UHD model završi u domaćinstvu. Sedam od deset domaćinstava koja planiraju kupiti novi televizor “najvjerovatnije” će kupiti UHD televizor.

To odgovara trenutnim podacima o prodaji GfK: Prema institutu za istraživanje tržišta, 70% televizora prodanih u Njemačkoj u 2020 su UHD uređaji. Čini se da je ovo sve češći slučaj za drugi ili treći set u domaćinstvu. Dvije trećine ispitanika na HD + UHD monitoru

navode da koriste više od jednog televizora. 67% njih potvrđuje da im je važno da drugi TV setovi u njihovom domaćinstvu zadovoljavaju isti tehnički standard kao i njihovi glavni uređaji.

Daljnji pokretač rastuće potražnje za UHD setovima može biti opadajuće zadovoljstvo televizorima koji su trenutno u upotrebi u domaćinstvima. Samo jedan od tri (35% ) i dalje smatra da je kvalitet slike dovoljan. Općenito veće dijagonale zaslona UHD TV uređaja također igraju ulogu: Samo 27% kažu da im nije potreban veći ravni ekran.

Međutim, kada se gledaju postojeće UHD ponude emitera, postoji velika nesigurnost i nesvjesnost. Jedan od dva (48%) ispitanika ne znam koji TV kanali se već emituju u UHD-u. Na pitanje o UHD dobavljačima sadržaja, 20% pod nazivom RTL, a slijedi Sky (18%), ProSieben (16%), ZDF (15%), SAT.1 (14) kao i UHD1 HD + i RTLzwei (oba 10%). Međutim, spomenuti su i kanali koji uopće ne nude UHD, poput ARD (85 %) ili VOX (8%).

Znanje o prednostima UHD uređaja uvelike varira. 72% ispitanika je citiralo bolji kvalitet slike, 52% boljih boja i kontrasta. Ali samo 23 % zna da zahvaljujući UHD-u također mogu smjestiti veći televizor u svoju dnevnu sobu jer je udaljenost sjedećeg mjesta od televizora praktično irelevantna kod UHD-a zbog visoke rezolucije slike.

Srodno

66

Vezani članci

Back To Top
Search