Njemačka vojska želi svoj LEO sistem

0
njemacka-vojska-zeli-svoj-leo-sistem
Njemačka vojska želi svoj LEO sistem

Bundeswehr, oružane snage Savezne Republike Njemačke, navodno žele vlastiti multisatelitski komunikacijski sistem.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je 9. novembra da je vreme da Nemačka bude “odrasla zemlja” u pogledu svoje bezbednosne politike. Pistorijus je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine promenio ulogu Nemačke i Bundesvera i da Nemačka mora da bude okosnica odvraćanja i kolektivne odbrane u Evropi.Dio tog obrambenog cilja – a izvijestila je Janes Information Services – povećanje njegovog odbrambenog budžeta. Jedan element navodno finansira do 24 satelita u kombinaciji geostacionarnih, srednjih i niskih letelica u orbiti oko Zemlje.

Vest se pojavila tokom Global MilSatCom događaja u Londonu, koji se u velikoj meri fokusira na vojne i vladine satelite.

Govoreći na konferenciji u Londonu, general-major Michael Färber, direktor razvoja kapaciteta i digitalizacije Bundeswehra, Cyber i Information Domain Service, rekao je da je ambicija njegove zemlje da od 2032. godine ima MEO satelitsku komunikacijsku konstelaciju kako bi se postigao “naš cilj diverzifikacije suverenog multiorbitalnog sistema u GEO-u i LEO-u.” [low Earth orbit], i MEO”.

Njemačka vojska trenutno upravlja parom GEO satelita – COMSATBw-1 i COMSATBw-2 – koji bi trebali dostići svoj operativni kraj života do 2028. godine. Zamjenski program pod nazivom ‘SATCOMBw Stage 3’ ima za cilj opskrbu novih satelita novim sistemima – COMSATBw 1B i 2B – od 2028/29. Prema rečima general-majora Färbera, treći satelit će biti dodat kasnije.

Pored ovih planova, postoji i potreba da se nemački vojni zahtevi integrišu u planiranu multiorbitnu IRIS² (Infrastruktura za otpornost, interkonekciju i bezbednost satelita) SATSOM konstelaciju Evropske unije i koriste njene LEO usluge.