Northrop Grumman dobio narudžbu od američke SDA

0
northrop-grumman-dobio-narudzbu-od-americke-sda
Northrop Grumman dobio narudžbu od američke SDA

Američka svemirska razvojna agencija (SDA) dodijelila je Northrop Grummanu sporazum ukupne potencijalne vrijednosti od približno 732 miliona dolara za dizajniranje i izgradnju 38 satelita za prijenos podataka za vojnu upotrebu.

Ova najava za ono što je opisano kao “Alfa” serija satelita, uslijedila je nakon nagrade Northrop Grumman iz augusta 2023. godine Northrop Grummanu od 36 satelita u sklopu transportnog sloja Tranche 2 – za seriju “Beta.” Alfa i beta sateliti su dizajnirani za interakciju jednom u orbiti.Ovaj ugovor uključuje podršku kopnenim elementima i pet godina rada i održavanja sa satelitima koji bi trebalo da budu lansirani od decembra 2026. godine.

Blake Bullock, potpredsjednik i komunikacijski sistemi, Northrop Grumman, komentirao je: “Northrop Grumman, u partnerstvu sa našim saigračima iz industrije, u potpunosti je posvećen viziji Svemirske razvojne agencije da postavi arhitekturu u orbiti sljedeće generacije, niske Zemljine orbite koja povezuje i štiti naše ratne borce gdje god da služe.”

Do danas je SDA objavila nagrade Northrop Grummanu za 132 satelita.