Novi BIS standard za TV prijemnike zahtijeva ugrađen satelitski tjuner

0

BIS objavljuje standarde za digitalne televizijske prijemnike sa ugrađenim satelitskim tjunerima

  • Indijski standard za USB tip C posude, utikač i kablove
  • Objavljeni su i indijski standardi za sisteme video nadzora

Biro za indijske standarde objavio je tri značajna indijska standarda u oblasti elektronike. Prvi standard je indijski standard za digitalne televizijske prijemnike sa ugrađenim satelitskim tjunerima. Biro za indijske standarde, preko svog tehničkog komiteta, objavio je indijski standard IS 18112:2022 Specifikacija za televiziju sa ugrađenim satelitskim tjunerima. Televizori proizvedeni po ovom indijskom standardu omogućili bi prijem besplatnih TV i radio kanala samo povezivanjem antene sa LNB-om montiranim na pogodno mesto, na krovu/bočnom zidu zgrade.To bi olakšalo prenos znanja o vladinim inicijativama, šemama, obrazovnom sadržaju Dordaršana i repozitorijumu indijskih kulturnih programa kako bi se dosegao i koristio širok segment stanovništva u zemlji u celini.

Trenutno gledaoci televizije (TV) u zemlji moraju da kupe set-top box za gledanje različitih plaćenih i besplatnih kanala. Gledalac je u obavezi da koristi set top box čak i za prijem besplatnih do vazdušnih kanala (nešifrovanih) koje prenosi Doordarshan. Sada je Doordarshan u procesu ukidanja analognog prijenosa. Besplatni zračni kanali i dalje će se emitirati pomoću digitalnog satelitskog prijenosa od strane Doordarshana.

Da bi se omogućio prijem ovih besplatnih vazdušnih kanala bez upotrebe set top box-a, postoji potreba za televizijskim prijemnicima sa ugrađenim odgovarajućim satelitskim tjunerom.

Drugi standard je indijski standard za USB tip C posude, utikač i kablove. Indijski biro za standarde objavio je indijski standard IS/IEC 62680-1-3:2022 USB Type-C® kabl i specifikacija konektora. Ovaj indijski standard je usvajanje postojećeg međunarodnog standarda IEC 62680-1-3:2022.

Ovaj standard pruža zahteve za USB Type-C port, utikač i kablove za upotrebu u različitim elektronskim uređajima kao što su mobilni telefon, laptop, notebook itd. Ovaj standard bi obezbedio zajednička rešenja za punjenje pametnih telefona i drugih elektronskih uređaja koji se prodaju u zemlji. To bi olakšalo smanjenje broja punjača po potrošaču, jer potrošači više neće morati da kupuju različite punjače svaki put kada kupe novi uređaj. To bi pomoglo u postizanju misije Vlade Indije da smanji e-otpad i krene ka održivom razvoju.

Raniji potrošači moraju da zadrže različite punjače za različite elektronske uređaje koje poseduju, što dovodi do dodatnih troškova, povećanja e-otpada i mnogo neprijatnosti. Zemlje širom sveta rade na rešavanju ovih problema.

Treći standard su indijski standardi za sisteme video nadzora. Biro za indijske standarde, preko svog tehničkog komiteta za alarme i elektronske bezbednosne sisteme, razvio je seriju indijskih standarda (IS 16910) o sistemima video nadzora za upotrebu u bezbednosnim aplikacijama. IS 16910 serija standarda je usvajanje Međunarodne serije IEC 62676. Standard pruža detaljan prikaz svih aspekata sistema video nadzora, kao što su zahtevi za njegove komponente kao što su uređaji kamere, interfejsi, sistemski zahtevi i testovi za utvrđivanje kvaliteta slike uređaja fotoaparata, kao i smernice o efikasnoj instalaciji sistema.

S obzirom na tehnologiju koja se stalno razvija u sigurnosnoj industriji i obilje opcija VSS-a da bira od nje postalo je glomazno za običnu osobu, bilo da se radi o instalaterima/specifikatorima/korisnicima, da odaberu pravi set VSS-a koji se tačno uklapa u njegovu predviđenu upotrebu. Ova serija standarda pomogla bi kupcima, instalaterima i korisnicima u utvrđivanju njihovih zahtjeva, određivanju odgovarajuće opreme potrebne za njihovu predviđenu primjenu, a također bi pružila sredstva za objektivnu procjenu performansi VSS-a. Ovo će takođe pomoći da sistem nadzora bude sigurniji, robusniji i isplativiji.

Sistem video nadzora (VSS) je osnovna sigurnosna komponenta koja se koristi gotovo svuda za snimanje bilo kakvih neželjenih aktivnosti. Zbog mnoštva video kamera koje se nude za prodaju na tržištu i naizgled beskonačne raznolikosti dostupnih funkcija i opcija kamere, napori da se nabavi pravi sistem video nadzora koji proizvodi slike odgovarajućeg kvaliteta za predviđenu upotrebu postali su zbunjujući i tehnički izazovni. Takođe, vlasnici i instalateri nemaju jasnu predstavu o svrsi svakog sistema video nadzora i nivou detalja potrebnom za postizanje te svrhe.