skip to Main Content
Očekuje se da će se Euronews Ukraine vratiti 2021. godine

Kabinet ministara Ukrajine želi pokrenuti ukrajinsku verziju Euronews- a 2021. godine . Na sastanku 21. oktobra ove godine vlada je ovlastila ministra kulture i informativne politike Oleksandra Tkačenka da razgovara s međunarodnom televizijskom kućom Euronews .

Ovo je važan korak u informacionoj politici, kao i u promociji Ukrajine u svijetu, napisao je Oleksandar Tkačenko na Facebooku. Prisjetimo se da je 2010. godine, odlukom vlade Mykola Azarova, potpisan ugovor o licenci između javnog emitera i Euronews-a za stvaranje verzije kanala na ukrajinskom jeziku. Ugovor je važio 5 godina od pokretanja izdanja (trebao je vrijediti do 24. avgusta 2016.) i automatski je obnovljen nakon tog razdoblja. 24. avgusta 2011. pokrenuta je ukrajinska verzija kanala. Za razvoj projekta dodijeljeno je 85,5 miliona UAH (oko 8 miliona EUR u to vrijeme) – za dobivanje licence, pokrivanje svih operativnih troškova vezanih za lansiranje jezičke verzije i naknadu ukrajinskim novinarima. Međutim, godinu dana kasnije počeli su problemi s financiranjem ukrajinske verzije Euronews-a , a 2013. država je prestala ispunjavati svoje obaveze. Dug javnog emitera prema Euronews-u počeo je rasti na 10,5 miliona eura. Krajem 2014. nova vlada i uprava Nacionalne teleradiokompanije Ukrajine (NTKU) željeli su rano raskinuti ugovor s Euronewsom zbog nedostatka novca za nastavak projekta. 2015. godine emiter iz Liona pokrenuo je tužbu za povrat 10,5 miliona eura duga od NTKU . Konačno, nakon dugog suđenja, spor je pobijedio i nasljednik NTKU – Nacionalna socijalna teleradiokompanija Ukrajinemorala je platiti dug. Dug je otplaćen u ljeto 2020. godine nakon oduzimanja računa pošiljaoca. U proljeće 2015. NTKU je otkazao dozvolu za emitovanje ukrajinske verzije Euronews-a . Umjesto toga, licenca je dodijeljena privatnoj medijskoj grupi Inter Media Group Dmytru Firtashu i Serhiyu Lyovochkinu. Međutim, u ljeto 2016. godine Inter je odlučio odustati od projekta. Kasnije je ukrajinska verzija kanala radila još nekoliko mjeseci, a financijski ju je podržao sam Euronews . Konačno, 21. maja 2017. prestao je prenos verzije na ukrajinskom jeziku.
41

Vezani članci

Türksat 8K ponovo emituje

Türksat 8K ponovo emituje

Nakon nekog vremena, turski satelitski operater Türksat nastavio je s radom demo kanala u Ultra HD rezoluciji u 8K formatu....

Back To Top
Search