OneWeb: 582 satelita u orbiti

Dana 9. marta, SpaceX je lansirao još jedan teret za OneWeb sa svojom raketom Falcon 9 . Operater OneWeb je kasnije potvrdio da je sve u redu sa serijom od 40 satelita. Raketa Falcon 9 lansirana je iz Space Launch Complexa 40 u Cape Canaveralu na Floridi 9. marta u 14:13 po floridskom vremenu (19:13 UTC). Sateliti su raspoređeni u niskoj Zemljinoj orbiti u nizu od tri odvojene sekvence u trajanju od 1 sata i 35 minuta. Prvi stepen rakete se bezbedno vratio, ovog puta na sletanje. Slijetanje prve etape u zonu sletanja 1 na Cape Canaveralu obavljeno je otprilike 8 minuta nakon početka misije. Prva faza, označena kao B1062, završila je svoj 13. let u svemir.

Bilo je to treće lansiranje OneWeba koristeći rakete Falcon 9 iz SpaceX-a. Operater OneWeb ima još jedno lansiranje u martu gdje će koristiti indijsku raketu.

Ovo je 17. i pretposljednja misija OneWeba do danas, jer operater treba da dovrši svoju prvu generaciju (Gen 1) LEO satelitsku konstelaciju i obezbijedi globalnu pokrivenost 2023. sa 582 satelita u orbiti (2 satelita su oštećena). Misija OneWeb 18 će upotpuniti globalni doseg svog lansiranja GSLV Mk.3  zakazanog za mart 2023. sa ISRO/NSIL-om.Ugovor sa SpaceX-om bio je iznenađenje za mnoge posmatrače satelitske industrije , budući da je OneWeb indirektni konkurent na tržištu širokopojasnog pristupa. SpaceX prodaje uslugu Starlink direktno potrošačima, dok je OneWeb prodaje preduzećima i ISP-ovima kako bi povezao čitave kompanije ili zajednice.

SpaceX je već završio 3 misije za OneWeb, uspješno dopremivši 120 OneWeb satelita u orbitu. Ranija lansiranja obavljena su u otvoru dvije rakete Falcon 9 8. decembra 2022. i 9. januara 2023.

Osim toga, 22. oktobra 2022. indijska raketa GSLV Mk.3 nosila je 36 OneWeb satelita.

“Start omogućava OneWeb-u da dodatno proširi svoje mogućnosti povezivanja dok proširuje svoju satelitsku flotu i nastoji da ponudi usluge većem broju partnera širom svijeta “, kažu iz kompanije. – OneWeb već ima rješenja za povezivanje na ključnim lokacijama širom svijeta i donosi nove teritorije na mreži kroz partnerstvo s vodećim provajderima kao što su VEON, Orange, Galaxy Broadband, Paratus, Telespazio i drugi. OneWeb i njegovi partneri su stalno fokusirani na misiju premošćavanja digitalne podjele i dovođenja internetske povezanosti u nepovezanije i manje opsluživane ruralne i udaljene zajednice i poduzeća.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top