skip to Main Content
OneWeb: 582 satelita u orbiti [video]
Dana 9. marta, SpaceX je lansirao još jedan teret za OneWeb sa svojom raketom Falcon 9 . Operater OneWeb je kasnije potvrdio da je sve u redu sa serijom od 40 satelita. Raketa Falcon 9 lansirana je iz Space Launch Complexa 40 u Cape Canaveralu na Floridi 9. marta u 14:13 po floridskom vremenu (19:13 UTC). Sateliti su raspoređeni u niskoj Zemljinoj orbiti u nizu od tri odvojene sekvence u trajanju od 1 sata i 35 minuta. Prvi stepen rakete se bezbedno vratio, ovog puta na sletanje. Slijetanje prve etape u zonu sletanja 1 na Cape Canaveralu obavljeno je otprilike 8 minuta nakon početka misije. Prva faza, označena kao B1062, završila je svoj 13. let u svemir.

Bilo je to treće lansiranje OneWeba koristeći rakete Falcon 9 iz SpaceX-a. Operater OneWeb ima još jedno lansiranje u martu gdje će koristiti indijsku raketu.

Ovo je 17. i pretposljednja misija OneWeba do danas, jer operater treba da dovrši svoju prvu generaciju (Gen 1) LEO satelitsku konstelaciju i obezbijedi globalnu pokrivenost 2023. sa 582 satelita u orbiti (2 satelita su oštećena). Misija OneWeb 18 će upotpuniti globalni doseg svog lansiranja GSLV Mk.3  zakazanog za mart 2023. sa ISRO/NSIL-om.Ugovor sa SpaceX-om bio je iznenađenje za mnoge posmatrače satelitske industrije , budući da je OneWeb indirektni konkurent na tržištu širokopojasnog pristupa. SpaceX prodaje uslugu Starlink direktno potrošačima, dok je OneWeb prodaje preduzećima i ISP-ovima kako bi povezao čitave kompanije ili zajednice.

SpaceX je već završio 3 misije za OneWeb, uspješno dopremivši 120 OneWeb satelita u orbitu. Ranija lansiranja obavljena su u otvoru dvije rakete Falcon 9 8. decembra 2022. i 9. januara 2023.

Osim toga, 22. oktobra 2022. indijska raketa GSLV Mk.3 nosila je 36 OneWeb satelita.

“Start omogućava OneWeb-u da dodatno proširi svoje mogućnosti povezivanja dok proširuje svoju satelitsku flotu i nastoji da ponudi usluge većem broju partnera širom svijeta “, kažu iz kompanije. – OneWeb već ima rješenja za povezivanje na ključnim lokacijama širom svijeta i donosi nove teritorije na mreži kroz partnerstvo s vodećim provajderima kao što su VEON, Orange, Galaxy Broadband, Paratus, Telespazio i drugi. OneWeb i njegovi partneri su stalno fokusirani na misiju premošćavanja digitalne podjele i dovođenja internetske povezanosti u nepovezanije i manje opsluživane ruralne i udaljene zajednice i poduzeća.

427

Vezani članci

nilesat-objavio-dividendu

Nilesat isplatio dividendu

Satelitski operater Nilesat sa sjedištem u Kairu objavio je isplatu novčane dividende u iznosu od 0,45 dolara po dionici. Isplata...

kanada-investira-u-mda

Kanada investira u MDA

Kanadska vlada će uložiti 1,2 milijarde kanadskih dolara (0,81 milijardi evra) u svemirsku robotiku i satelitski biznis MDA (bivši Macdonald,...

Back To Top
Search