skip to Main Content
Orbex Space podiže 40 miliona funti
Orbex-space-podize-40-miliona-funti

Britanski Orbex Space prikupio je 4 miliona funti u finansiranju C-runde. Kompanija je saopštila da će novi novac “predvođen novim investitorom, Škotskom nacionalnom investicionom bankom, omogućiti kompaniji da poveća svoje resurse dok odbrojava do prvog vertikalnog lansiranja sa tla Velike Britanije, kao i da otključa dodatna sredstva za podršku budućim projektima.” Dodatni novac uzima ukupan iznos koji je Orbex prikupio na više od $100 miliona.

Orbex je nedavno predstavio svoju raketu “Prime” u svom konačnom obliku, što ga čini prvim potpunim orbitalnim mikrolanserom koji je predstavljen u Evropi. Prime je dvostepena raketa dizajnirana za transport malih satelita težine do 180kg u nisku Zemljinu orbitu.

Orbexova raketa će biti lansirana iz svemirske luke Space Hub Sutherland u blizini Tonguea na sjevernoj obali kopna Škotske, za koju se očekuje da će biti prva operativna svemirska luka u Velikoj Britaniji. Orbex je ranije podnio zahtjev za dozvolu za lansiranje u svemir od britanske Uprave za civilno zrakoplovstvo 2022.

Ova najnovija runda finansiranja je obnovljena posvećenost postojećih investitora BGF, Heartcore Capital, High-Tech Gründerfonds i Octopus Ventures. Novi investitori uključuju:

· Škotska nacionalna investiciona banka, koja je stvorena da ostvari ekonomske, socijalne i ekološke prinose za Škotsku kroz strateška ulaganja u inovativne kompanije i projekte, kao što je Orbex.

· Jacobs, globalna kompanija za tehnološka rješenja, koja pruža čitav spektar profesionalnih usluga, uključujući konsalting, tehničku, naučnu i isporuku projekata za vladin i privatni sektor. Jacobs je najveći NASA-in pružatelj usluga, pružajući rješenja prilagođena misiji i mogućnosti punog životnog ciklusa zrakoplovstva, uključujući Mars Perseverance Rover i Artemis program istraživanja dubokog svemira. Takođe podržava ključne projekte razgradnje i sanacije na nuklearnom postrojenju Dounreay u Caithnessu.

· Danski fond za zelenu budućnost, poseban investicioni fond osmišljen da podrži prelazak na zelena rešenja kako u Danskoj, tako i u ostatku sveta kroz razvoj održive tehnologije. Ulaganjem će u ime fonda upravljati Vækstfonden – suvereni investicioni fond Danske.

· Verve Ventures, kompanija za rizični kapital vođena mrežom i tehnologijom sa sedištem u Švajcarskoj. Osnovan 1992. godine, Verve Ventures je postao jedan od najaktivnijih investitora u Evropi sa preko 140 tehnologijom i naučno vođenim startapovima u svom portfoliju. Verve Ventures pruža svojoj panevropskoj mreži odabranih privatnih i institucionalnih investitora pristup vrhunskim investicionim mogućnostima širom Evrope.

· Britanski poduzetnici Phillip i James Chambers, osnivači Peakona i Hazporta.

Orbexova inovativna Prime raketa bit će prva orbitalna raketa koja će pokretati obnovljivo biogorivo, Calorov Futuria Liquid Gas, oblik biopropana koji će igrati ulogu u smanjenju karbonskog otiska svemirskih lansiranja do 100 u poređenju sa lansirnim vozilima slične veličine pogonjenim fosilnim gorivima. Akreditivi za održivost proširuju se na “domaću” svemirsku luku Space Hub Sutherland, koja ima za cilj da postane prva svemirska luka sa ugljenično neutralnom bojom na svetu.

Orbex kaže da trenutno izvodi širok spektar integracionih testova, uključujući testiranje glavnih rezervoara i motora sa gorivom, kao i testiranje procedura lansiranja, uključujući uvođenje, erekciju jakih leđa i procedure punjenja goriva pre prvog lansiranja, koje će nositi nosivost koju je razvio jedan od najvećih malih svetskih satelitskih programera. Surrey Satellite Technology Limited.

56

Vezani članci

Back To Top
Search