Skip to content

Oznaka: uspon konstelacija

oznaka:-uspon-konstelacija

Istraživanje severnog neba (NSR) pod nazivom Uspon konstelacija Podseća klijente NSR-a da pojava na negeostacionarnim satelitima dramatično menja satelitsku industriju.

Starlink, OneWeb & mPower su u naprednoj fazi, a nadolazeća konstelacija kao što su Kuiper, Telesat i drugi primenjuju ili planiraju da primene konkurentne proizvode i usluge usmerene na postojeća GEO tržišta.

Njihovo prisustvo takođe utiče na cene. Prema podacima NSR-a: “[…Sve satelitske aplikacije su svedoci kretanja cena u periodu 2022-2023. Aero i Gov/Mil su dvije aplikacije koje su ostale relativno stabilne jer su glavna tržišta fokusa za konstelaciju igrača trenutno Consumer Broadband, Backhaul i Enterprise segmenti.[…[allsatelliteapplicationswitnessed/arewitnessingpricingmovementsin2022-2023AeroandGov/MilarethetwoapplicationsthatremainedrelativelystableasthemajorfocusmarketsforconstellationplayerscurrentlyareConsumerBroadbandBackhaulandEnterprisesegments”

Zaista, NSR kaže da je Starlink bio na čelu inovacija u poslednjoj deceniji, što se prevelo u izgradnju Starlink usluga po sniženoj ceni po Mb/s. Pored toga, vrednost brenda SpaceX & Elon Musk olakšala je Starlinku da generiše svest o brendu i akviziciju kupaca.

U nedavnom tvitu, Starlink je objavio da je dostigao 1,5+ miliona pretplatnika širom sveta, odnosno dodao 0,5 miliona pretplatnika u poslednjih pet meseci. Ovi dodaci uključuju značajan churn od GEO igrača. U Australiji su korisnici NBN satelita pali na 94.000, dok se 120.000 korisnika prijavilo za Starlink. Ključna razlika između ove dve usluge je veća brzina i više podataka i niža cena po Mbps-u. Aktuelni u Severnoj Americi i EU takođe su svedoci problema sa Starlinkom. Dok Starlink nastavlja svoj primarni fokus na un/under povezane širokopojasne korisnike potrošačke klase, OneWeb & mPower planiraju da postignu i snažno pozicioniraju na tržištu satelitskih backhaul sa Telco partnerstvima. Prema procjenama NSR-a, Consumer Broadband & Satellite Backhaul su dva glavna tržišta prilika i igrači konstelacije efikasno usklađuju svoje poslovne modele kako bi popunili praznine u ovim segmentima,” navodi se u izvještaju.

NSR ispituje realnost novih modela cena (i veći domet i efikasnost) i kaže da su cene kapaciteta satelita visoke propusnosti (HTS), kako za Backhaul tako i za Consumer Broadband, pale za >50% u poslednjih 6 godina. Tempo pada svjedočio je značajnom otporu tokom 2022-2023. godine, prvenstveno i kao rezultat ograničenja snabdijevanja u različitim regijama, jer su različiti programi, GEO & Non-GEO svjedočili kašnjenju. NSR predviđa da će cene HTS kapaciteta za satelitsku rekonstrukciju dostići 179 USD/Mbps/Month, a potrošački širokopojasni pristup 73 USD / Mbps/Month sledeće godine. Međutim, očekuje se dugoročan, značajan pritisak cena koji rezultira erozijom cena GEO-HTS-a, jer više konstelacionih igrača ulazi na tržište, a postojeći igrači proširuju svoju pokrivenost i portfolije.

“Satelitske komunikacije imaju ogromnu priliku na potrošačkim širokopojasnim i satelitskim tržištima i stoga i GEO i ne-GEO igrači ciljaju ove segmente,” kaže NSR. “Cene kapaciteta, uprkos padu, ostaju ograničenje za otključavanje punog tržišnog potencijala. Ne-GEO konstelacija igrači ciljaju ovu varijablu izgradnjom mršavijeg lanca snabdijevanja i poslovnog modela. Ovo utiče na cenu kapaciteta i usluga GEO igrača. NSR očekuje da će se trend ubrzati u narednim godinama jer se u miksu dodaje više rešenja, a kupci dobijaju veću pregovaračku moć.”

Zaključak NSR-a sugeriše da GEO igrači, svedoci pritisaka konkurencije, reaguju posmatrajući strategije u više orbita, ulažući u satelite velike gustine i konsolidaciju.

Pored toga, operateri prilagođavaju svoje cenovne modele kako bi ponudili fleksibilna i pristupačna rešenja, omogućavajući kupcima da odaberu najprikladnije kapacitete i usluge za svoje potrebe. Da li će ovi koraci biti dovoljni za upravljanje naletom koji dolazi iz NGEO-a? Ovi događaji se i dalje odvijaju i svakako ih vredi posmatrati tokom vremena. Važno je, međutim, napomenuti da se sa solidnom evidencijom, velikom instaliranom bazom koja se može skalirati, i novim tehnologijama koje GEO-HTS igrači mogu iskoristiti, cjenovni izazov se svakako može riješiti i/ili upravljati. Međutim, druge elemente u konkurentskom okruženju u smislu GEO-NGEO interakcije treba uzeti u obzir u dinamici tržišta koja se brzo menja,” kaže NSR.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept