Oznaka: uspon konstelacija

0
oznaka:-uspon-konstelacija

Istraživanje severnog neba (NSR) pod nazivom Uspon konstelacija Podseća klijente NSR-a da pojava na negeostacionarnim satelitima dramatično menja satelitsku industriju.

Starlink, OneWeb & mPower su u naprednoj fazi, a nadolazeća konstelacija kao što su Kuiper, Telesat i drugi primenjuju ili planiraju da primene konkurentne proizvode i usluge usmerene na postojeća GEO tržišta.Njihovo prisustvo takođe utiče na cene. Prema podacima NSR-a: “[…Sve satelitske aplikacije su svedoci kretanja cena u periodu 2022-2023. Aero i Gov/Mil su dvije aplikacije koje su ostale relativno stabilne jer su glavna tržišta fokusa za konstelaciju igrača trenutno Consumer Broadband, Backhaul i Enterprise segmenti.[…[allsatelliteapplicationswitnessed/arewitnessingpricingmovementsin2022-2023AeroandGov/MilarethetwoapplicationsthatremainedrelativelystableasthemajorfocusmarketsforconstellationplayerscurrentlyareConsumerBroadbandBackhaulandEnterprisesegments”

Zaista, NSR kaže da je Starlink bio na čelu inovacija u poslednjoj deceniji, što se prevelo u izgradnju Starlink usluga po sniženoj ceni po Mb/s. Pored toga, vrednost brenda SpaceX & Elon Musk olakšala je Starlinku da generiše svest o brendu i akviziciju kupaca.

U nedavnom tvitu, Starlink je objavio da je dostigao 1,5+ miliona pretplatnika širom sveta, odnosno dodao 0,5 miliona pretplatnika u poslednjih pet meseci. Ovi dodaci uključuju značajan churn od GEO igrača. U Australiji su korisnici NBN satelita pali na 94.000, dok se 120.000 korisnika prijavilo za Starlink. Ključna razlika između ove dve usluge je veća brzina i više podataka i niža cena po Mbps-u. Aktuelni u Severnoj Americi i EU takođe su svedoci problema sa Starlinkom. Dok Starlink nastavlja svoj primarni fokus na un/under povezane širokopojasne korisnike potrošačke klase, OneWeb & mPower planiraju da postignu i snažno pozicioniraju na tržištu satelitskih backhaul sa Telco partnerstvima. Prema procjenama NSR-a, Consumer Broadband & Satellite Backhaul su dva glavna tržišta prilika i igrači konstelacije efikasno usklađuju svoje poslovne modele kako bi popunili praznine u ovim segmentima,” navodi se u izvještaju.

NSR ispituje realnost novih modela cena (i veći domet i efikasnost) i kaže da su cene kapaciteta satelita visoke propusnosti (HTS), kako za Backhaul tako i za Consumer Broadband, pale za >50% u poslednjih 6 godina. Tempo pada svjedočio je značajnom otporu tokom 2022-2023. godine, prvenstveno i kao rezultat ograničenja snabdijevanja u različitim regijama, jer su različiti programi, GEO & Non-GEO svjedočili kašnjenju. NSR predviđa da će cene HTS kapaciteta za satelitsku rekonstrukciju dostići 179 USD/Mbps/Month, a potrošački širokopojasni pristup 73 USD / Mbps/Month sledeće godine. Međutim, očekuje se dugoročan, značajan pritisak cena koji rezultira erozijom cena GEO-HTS-a, jer više konstelacionih igrača ulazi na tržište, a postojeći igrači proširuju svoju pokrivenost i portfolije.

“Satelitske komunikacije imaju ogromnu priliku na potrošačkim širokopojasnim i satelitskim tržištima i stoga i GEO i ne-GEO igrači ciljaju ove segmente,” kaže NSR. “Cene kapaciteta, uprkos padu, ostaju ograničenje za otključavanje punog tržišnog potencijala. Ne-GEO konstelacija igrači ciljaju ovu varijablu izgradnjom mršavijeg lanca snabdijevanja i poslovnog modela. Ovo utiče na cenu kapaciteta i usluga GEO igrača. NSR očekuje da će se trend ubrzati u narednim godinama jer se u miksu dodaje više rešenja, a kupci dobijaju veću pregovaračku moć.”

Zaključak NSR-a sugeriše da GEO igrači, svedoci pritisaka konkurencije, reaguju posmatrajući strategije u više orbita, ulažući u satelite velike gustine i konsolidaciju.

Pored toga, operateri prilagođavaju svoje cenovne modele kako bi ponudili fleksibilna i pristupačna rešenja, omogućavajući kupcima da odaberu najprikladnije kapacitete i usluge za svoje potrebe. Da li će ovi koraci biti dovoljni za upravljanje naletom koji dolazi iz NGEO-a? Ovi događaji se i dalje odvijaju i svakako ih vredi posmatrati tokom vremena. Važno je, međutim, napomenuti da se sa solidnom evidencijom, velikom instaliranom bazom koja se može skalirati, i novim tehnologijama koje GEO-HTS igrači mogu iskoristiti, cjenovni izazov se svakako može riješiti i/ili upravljati. Međutim, druge elemente u konkurentskom okruženju u smislu GEO-NGEO interakcije treba uzeti u obzir u dinamici tržišta koja se brzo menja,” kaže NSR.