Polsat Box i Canal + uskoro će se prebaciti na nove satelite

Proizvodnja satelita Eutelsat Hot Bird 13F je završena, saopšteno je 13. septembra ove godine. kompanija Airbus. Ova nova jedinica, zajedno sa dvostrukim Eutelsat Hot Bird 13G, bazirana je na modernoj Eurostar Neo platformi. Eutelsat Hot Bird 13F je sada spreman za transport iz Toulousea u Francuskoj do Cape Canaverala na Floridi (SAD), odakle će biti lansiran u orbitu, dodao je Airbus. Vjerovatno će 2023. godine Eutelsat Hot Bird 13B, 13C i 13E sateliti biti u potpunosti zamijenjeni novim 13F i 13G jedinicama, a to će značiti “transfer” transpondera Polsat Box, CANAL +, TVN Warner Bros. Discovery i drugi emiteri i operateri sa mnogih tržišta.

Eutelsat Hot Bird 13F otvorit će eru Eurostar Neo satelita – nakon Eurostar porodice sa 80 lansiranih u orbitu. Hot Bird 13F će biti postavljen na 13° istočno , zajedno sa dvostrukim satelitom Eutelsat Hot Bird 13G , koji takođe gradi Airbus, a koji će biti lansiran kasnije.

Eurostar Neo par satelita ima povećan kapacitet, efikasniji sistem kontrole snage i temperature od prethodne generacije i zamijenit će tri Eutelsat satelita koji su trenutno u orbiti na ovoj lokaciji (Eutelsat Hot Bird 13B, 13C i 13E).

Eutelsat je bio cijenjen partner od prvih Airbus satelita – od pionirske prethodne generacije Eurostar E3000 do električno podignute orbite i potpuno fleksibilnog tereta – a sada i za naše prve Neo Eurostars. Ova nova platforma razvijena je uz podršku ESA, pokazujući snagu partnerstva između industrije, agencija i komercijalnih igrača u Evropi, rekao je Francois Gaullier, direktor telekomunikacijskih i navigacijskih sistema u Airbusu .

Zahvaljujući sistemu Electric Orbit Raising , sateliti Eutelsat Hot Bird 13F i 13G moći će da prime preko 2.000 kg tereta, njihova snaga će dostići 22 kW, a težina pri poletanju samo 4.500 kg. Očekuje se da će Hot Bird 13F i 13G povećati kapacitet Eutelsata za opsluživanje 135 miliona korisnika u Evropi, Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Prema Eutelsatovim informacijama iz jula ove godine, novi satelit Eutelsat Hot Bird 13F počeo bi s radom u prvoj polovini 2023. godine, a Eutelsat Hot Bird 13G u drugom ili trećem kvartalu 2023. godine. Početni datum lansiranja Hot Bird 13F na SpaceX Falcon 9 je sredina oktobra 2022. godine .

Eutelsat Hot Bird 13F i 13Gbiće opremljen sa 80 fizičkih transpondera Ku-band (što odgovara 73 transpondera širine 36 MHz). Inače, treba napomenuti da ukupan operativni kapacitet Hot Bird satelita na poziciji 13° E ne može preći 102 aktivna, fizička transpondera (96 36 MHz transpondera). To je zbog regulatornih, tehničkih i operativnih ograničenja.

Trenutna flota Eutelsat Hot Bird:

Eutelsat Hot Bird 13B , ranije poznat kao Hot Bird 8, lansiran je 4. avgusta 2006. na raketi Proton M sa Bajkonura. Njegov dizajn je baziran na Astrium Eurostar E3000 platformi. Hot Bird 13B je opremljen sa 64 Ku-band transpondera.

Eutelsat Hot Bird 13C(ranije Hot Bird 9) lansiran je iz svemirskog centra Gvajana u Kourouu 20. decembra 2008. na raketi Ariane 5. Izgrađena je na Astrium-ovoj platformi Eurostar E3000. Opremljen je sa 64 Ku-band transpondera. 

Eutelsat Hot Bird 13E (prvobitno Hot Bird 7A) poletio je u orbitu sa raketom Ariane 5 11. marta 2006. godine. Napravio ga je Alcatel Alenia Space na platformi Spacebus 3000 B3. Takođe je opremljen sa 64 Ku-band transpondera.

 

Airbusova platforma Eurostar Neo razvijena je kroz partnerske projekte Evropske svemirske agencije (ESA) u saradnji sa francuskom svemirskom agencijom CNES i snažno je podržana od strane Britanske svemirske agencije i drugih agencija širom Evrope.
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top