skip to Main Content
Premještanje IRIB programa sa Jamala na Intelsat

Iranski televizijski i radijski programi radiodifuzne grupe IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting) prekinuli su privremenu distribuciju na ruskom telekomunikacijskom satelitu Jamal 402 (Yamal 402) na poziciji 55°E, gdje su se pojavili nakon povlačenja programa iz europske Eutelsat Hot Bird satelitski sistem, gdje su završili na osnovu naloga francuskog regulatora.

IRIB Program Services pronašao je privremeno rješenje sa ruskim satelitskim operaterom Gazkom, operaterom satelita Jamal. Operateru je dostavljen evropski paket za distribuciju programa.

Platforma IRIB stanica preselila se sa programima dalje na istok – na satelit Intelsat 39 (62°E), gdje se iranski programi već duže vrijeme emituju u snopu Bliskog istoka, koji pokriva i Evropu.

Novi IRIB paketi na poziciji 62°E se prenose na frekvencijama 10,972 i 10,978 GHz sa vertikalnom polarizacijom. Uslovi prijema su nepovoljniji – muksovi dijele jedan transponder pa je signal slabiji.

Ostali IRIB programi se emituju na istom satelitu (Intelsat 39) u obliku manjih distributivnih muksova, kao i glavni IRIB multipleks emituju na 11.555 GHz, Pol V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, koji je dobro prihvaćen u srednjoj Evropi i sa satelitskim antenama malih dimenzija.

tehnički parametri – IRIB:

• Intelsat 39 (62°E), frekvencija 10,972 GHz, pol V, SR 6200, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA

distribuirani programi:

Alkawthar TV, Sahar Kurdi, iFilm Arabic, Alalam News Channel, Alalam Syria TV

• Intelsat 39 (62°E), frekvencija 10,979 GHz, pol V, SR 6400, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK, FTA

distribuirani programi:

Jame-Jam TV Network HD, Sahar Balkan (Bosanski), Press TV HD, iFilm English

62

Vezani članci

Hoće li se TivùSat plaćati?

Hoće li se TivùSat plaćati?

Italijanska sportska organizacija Lega Calcio počinje da prati proces koji će dovesti do sledećeg tendera Serije A i time dodele...

Bulsatcom sa novim transponderom

Bulsatcom sa novim transponderom

Operater bugarske satelitske pay-TV platforme Bulsatcom aktivirao je novi transponder za emitovanje. Operaterov novi DVB-S2 multipleks radi na satelitu Hellas...

MUX D: Danas zadnji dan za prijavu na javni poziv

33E: Bosanski programi premješteni na T2-MI

Paket bosanskohercegovačkih programa provajdera Dasto Semtel promijenio je parametre emitovanja na distributivnom satelitu Eutelsat 33E. Pored promjene transpondera, a time...

Back To Top
Search