Prognoza: 1.846 malih lansiranja satelita godišnje

prognoza:-1.846-malih-lansiranja-satelita-godisnje

U periodu od 2012. do 2021. godine u orbitu je lansirano samo 466 manjih satelita. Euroconsult predviđa da će u deceniji od 2022. do 2031. godine očekivani broj skočiti na 1.846 godišnje.

Taj raniji period pokazao je da je prosječna težina ovih manjih letjelica bila nekih 141 kg. Očekuje se da će trenutna decenija u prosjeku iznositi 198 kg po letjelici.

Ove prognoze Euroconsulta ne uključuju Starlinkove poput Elona Muska koji su mnogo teži.

Euroconsult kaže da kombinovana težina njegovih predviđanja iznosi oko jedne tone smallsat-a koji će se lansirati svakog dana u narednih 10 godina. Međutim, Euroconsult kaže: “Tržište malih satova predstavlja sve veći broj izazova kao što su visoka inflacija, ograničena tržišna prihvatljivost, teška profitabilnost, rizik prekomjerne ponude i koncentracija tržišta od strane šačice etabliranih igrača.”

Glavni pokretač kontinuiranog rasta u vrijeme makroekonomske neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini, pandemije, poremećenih lanaca snabdijevanja, visoke inflacije i promjena monetarne politike centralnih banaka ostaju konstelacije NGSO-a, vođene širokopojasnim internetom i posmatranjem Zemlje i kontinuiranom potrebom za lansiranjem dopune. Od svih malih satelita koji će biti lansirani u periodu od 2022. do 2031. godine, očekuje se da će 81% biti dio sazviježđa.

Alexandre Najjar, viši konsultant u Euroconsultu, komentirao je: “Iako je rat imao ozbiljne posljedice na igrače koji imaju dio svojih lanaca snabdijevanja u Rusiji ili Ukrajini, pokazao je vrijednost smallsat aplikacija, omogućavajući komercijalnim operaterima da pokažu svoje mogućnosti i zasluge svojih konstelacija. Shodno tome, sve veći broj vladinih agencija razmišlja o ulaganju u sopstvene sisteme malih satova ili posvećivanju budžeta nabavci komercijalnih usluga zasnovanih na malim satovima, podržavajući rast sektora.

U ekspanziji dominiraju aktivnosti iz severnoameričkog regiona i predviđa se da će biti jednaka oko 2.650 tona kombinovane težine (i 73 odsto tržišta). Azijsko-pacifički region će lansirati oko 667 tona (ili oko 18 odsto tržišta) u orbitu, dok će Evropa u orbitu plasirati 279 tona (8 odsto).

Vrednosti su ogromne. Euroconsult navodi da vrednosti proizvodnje i lansiranja iznose oko 84 milijarde dolara (proizvodnja 55,6 milijardi dolara, lansiranje 28,4 milijarde dolara).

Vodeći primjeri širokopojasnih sazviježđa niske Zemljine orbite (LEO), kao što su Starlink kompanije SpaceX i kineski GuoWang, čine više od polovine (53%) projektovane potražnje u jedinicama od 2022. do 2031. godine. Čitaocima se stoga savetuje da prevaziđu sirove brojeve jer vertikalna integracija nastavlja da raste sa brojnim igračima koji žele da proizvedu, upravljaju i pokrenu sopstvene smallsat-ove. Značajni budući tržišni udeli sada su zarobljeni u regionu, zemlji ili dobavljaču integratora i/ili lansirnog provajdera, izazivajući komercijalne satelitske integratore i lansirne provajdere koji vide više svojih ciljnih kupaca ne samo da napuštaju svoje adresibilno tržište, već se takmiče i sa sopstvenim uslugama.

Razgradnja satelita od strane operatera ili ciljane upotrebe je “komercijalna” 12.646 letjelica; 1m510 jedinica; ‘Civilna vlada’ 3.551 letjelica, i ‘Obrana’ 753 jedinice.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top