Prognoza: 5G satelitske mreže će do 2030. godine dodati prihod od 17 milijardi dolara

0
prognoza:-5g-satelitske-mreze-ce-do-2030.-godine-dodati-prihod-od-17-milijardi-dolara
Prognoza: 5G satelitske mreže će do 2030. godine dodati prihod od 17 milijardi dolara

Istraživanje kompanije Juniper Research, specijaliste za telekomunikaciona tržišta, otkrilo je da će operateri generisati 17 milijardi dolara (15,9 milijardi evra) dodatnog prihoda od 3GPP (Third generation Partnership Project) kompatibilnih 5G satelitskih mreža između 2024. i 2030. godine.

Poziva operatere da potpišu partnerstva sa SNO-ima (Satellite Network Operators) koja će omogućiti operaterima da svojim pretplatnicima lansiraju 5G usluge zasnovane na monetiziranim satelitima. SNO-ovi poseduju mogućnosti za lansiranje satelitskog hardvera nove generacije u svemir, kao i odgovornost za rad i upravljanje rezultirajućim mrežama.Operateri imaju ključni odnos naplate

Izveštaj o istraživanju, Globalno tržište 5G satelitskih mreža 2023-2030Predviđa se da će se prvo komercijalno lansiranje 5G satelitske mreže dogoditi 2024. godine, sa preko 110 miliona 3GPP kompatibilnih 5G satelitskih veza do 2030. godine. Da bi se iskoristio ovaj rast, istraživanje poziva operatere da daju prioritet neposrednim partnerstvima sa SNO-ima koji mogu lansirati GSO (Geostacionarnu orbitu) satelite. Ovi sateliti prate rotaciju Zemlje kako bi se uvijek nalazili iznad zemlje kojoj operater služi; obezbeđivanje konzistentne povezanosti.

Pored toga, operateri moraju da iskoriste svoj postojeći odnos naplate sa mobilnim pretplatnicima i preduzećima kao platformu za povećanje prihoda od 5G satelitske povezanosti u narednih sedam godina. Izveštaj predviđa da će ovaj postojeći odnos naplate omogućiti operaterima da brzo pokrenu usvajanje satelitske povezanosti integrisanjem satelitskih usluga u postojeće zemaljske mreže.

Priprema za 6G mreže

Međutim, istraživanje predviđa da će se operateri sve više oslanjati na SNO-ove za pružanje usluga kako se ubrzava razvoj 6G.

Autor istraživanja Sem Barker je rekao: “Operateri ne moraju da misle samo na 5G satelitske usluge prilikom izbora SNO partnera, već i na plan napredovanja za 6G mreže, uključujući pokrivenost i propusne mogućnosti.”