Prognoza: Satelitske IoT podmornice na 23,9 miliona do 2027. godine

Prema izveštaju specijalizovane kompanije za IoT analitičare Berg Insight, globalno tržište satelitskih IoT komunikacija raste stalnim tempom. Globalna baza pretplatnika satelita IoT premašila je 4,5 miliona u 2022. godini. Predviđa se da će broj pretplatnika satelitskog IoT-a porasti složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 39,6 odsto i dostići 23,9 miliona jedinica u 2027. godini.

Samo oko 10% Zemljine površine ima pristup zemaljskim uslugama povezivanja, što ostavlja ogromnu priliku za satelitsku IoT komunikaciju. Satelitska povezanost pruža dopunu zemaljskim mobilnim i nećelijskim mrežama na udaljenim lokacijama, posebno korisna za primjenu u poljoprivredi, praćenju imovine, pomorskom i intermodalnom transportu, istraživanju naftne i gasne industrije, komunalnim uslugama, građevinarstvu i vladama. I aktuelni satelitski operateri i više od dvadesetak novih inicijativa sada se klade na tržište IoT povezivanja. Ova studija obuhvata ukupno 44 satelitska IoT operatera.“Iridium, Orbcomm, Inmarsat i Globalstar su najveći operateri satelitske IoT mreže danas,” rekao je Johan Fagerberg, glavni analitičar u Berg Insightu.

Iridium je prošle godine povećao bazu pretplatnika za 20 posto i dostigao prvo mjesto sa 1,5 miliona pretplatnika. Prvobitno namenski satelitski operater, Orbcomm je prešao u end-to-end dobavljača rešenja, pružajući usluge na sopstvenoj satelitskoj mreži, kao i kao partner preprodavaca Inmarsata i drugih. Krajem četvrtog kvartala 2022. godine, kompanija je imala 1,1 milion pretplatnika na satelitske IoT uređaje i Inmarsatove mreže. Istovremeno, Globalstar je dostigao 0,44 miliona pretplatnika.

Ostali igrači sa vezama u desetinama hiljada uključuju Myriota u Australiji, Kineis u Francuskoj i Thuraya u UAE.

Pored aktuelnih satelitskih operatera, na tržištu su se nedavno pojavile i brojne nove inicijative. Primjeri nekih projekata visokog profila su Astrocast, AST SpaceMobile, CASC/CASIC, E-Space, Fleet Space Technologies, Hubble Network, Kepler Communications, Kineis, Ligado Networks, Lynk, Myriota, Omnispace, Skylo, Swarm Technologies (SpaceX) i Totum. Mnogi od njih su zasnovani na konceptima nano satelita u niskoj Zemljinoj orbiti. Dok se neki oslanjaju na vlasničke tehnologije satelitskog povezivanja kako bi podržali IoT uređaje, neki počinju da koriste zemaljske tehnologije bežičnog IoT povezivanja, uključujući OQ tehnologiju, AST SpaceMobile, Omnispace, Sateliot, Galaxy Space, Ligado Networks, Lynk, Skylo i Starlink (3GPP 4G/5G); EchoStar Mobile, Fossa Systems, Lacuna Space, Innova Space i Eutelsat (LoRaWAN); Hubble mreža (Bluetooth)

“Saradnja između satelitskih operatera i mobilnih operatera koji istražuju nove mogućnosti hibridnog satelitsko-zemaljskog povezivanja postaće uobičajena u narednim godinama, a nedavni primeri uključuju Telefónica & Sateliot, Deutsche Telekom & Intelsat/Skylo i Soracom & Astrocast,” dodao je Fagerberg.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles