Projekt Kuiper par dobio datum lansiranja

projekt-kuiper-par-dobio-datum-lansiranja

Prva dva projekta Kuiper širokopojasni demo sateliti trebalo bi da budu lansirani u septembru. Dva satelita su prototipovi i testirat će orbitalne frekvencije i funkcionalnost.

“Iskoristićemo nalaze misije da pomognemo u finalizaciji dizajna, raspoređivanja i operativnih planova za naš komercijalni satelitski sistem, koji će korisnicima širom sveta obezbediti pouzdan, pristupačan širokopojasni internet,” navodi se u saopštenju Amazonovog projekta Kuiper.

Federalna komisija za komunikacije primila je formalni zahtjev za lansiranje 26. septembra pod uobičajenim vremenskim razmatranjima. Dvije letjelice će biti nošene visoko na raketi Atlas 5. Ciljaju na orbitu od 500 km visine.

Dva prototipa Kuipera prvobitno su trebala biti lansirana na raketi ABL Space Systems RS1, ali su zatim premještena na prvi let rakete Vulcan Centaur nove United Launch Alliance. Sa stalnim kašnjenjem Vulkana, Amazon je počeo da razmatra druge opcije i čini se da su odlučili da iskoriste jedno od devet lansiranja Atlasa V koje su kupili.

United Launch Alliance ima ugovore sa projektom Kuiper za ukupno 47 lansiranja za sazviježđe. Kuiper takođe ima ugovore sa Arianespace-om i flotom Blue Origin koju podržava Džef Bezos.

Kuiper ima dozvolu za lansiranje 3.236 satelita.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top