Prvi Amazonovi Kuiper sateliti letjeće početkom maja 2023

Širokopojasna konstelacija Amazon Kuiper na izložbi Satellite 2023 u Washingtonu pokazala je napredak u implementaciji projekta. Prvi demonstracioni sateliti biće lansirani početkom maja 2023. godine , a rad na kompletima za kupce je dosta uznapredovao. Kuiper ima odobrenje FCC-a za lansiranje 3.236 satelita za predloženu širokopojasnu uslugu. Više od 1.000 inženjera i tehničara radi na projektu, koji će biti direktna konkurencija SpaceX-ovom Starlink sistemu.

Kuiper obećava da će “oduševati” kupce propusnim opsegom, a planirana je izgradnja 3 do 5 satelita dnevno. To je zato što ovaj projekat mora ispuniti zakonski rok da bi do sredine 2026. imao polovinu predložene LEO konstelacije. Kuiperov tim je predstavio konvencionalne klijentske antene i komercijalni komplet, kao i Promethius sistemski čipset i prve demonstracijske satelite koji su spremni za lansiranje. Ultra-kompaktna potrošačka antena ima samo 45,16 kvadratnih cm (7 kvadratnih inča), ali je sposobna za rad sa brzinama od oko 100 Mbps.

– Projekt Kuiper planira opsluživati ​​desetine miliona korisnika, tako da smo na početku projekta postavili sebi ambiciozan cilj: dizajnirati klijentski terminal čija izgradnja košta manje od 500 dolara. – stoji u saopštenju.
Kuiperovi dizajneri postigli su ovu prekretnicu 2020. godine razvojem nove arhitekture antene koja je bila manja i lakša od tradicionalnih dizajna. Od tada, tim neprestano inovira kako bi dizajn terminala bio još manji, jeftiniji i efikasniji.

Standardni korisnički terminal projekta Kuiper je manji od 11 kvadratnih inča [otprilike 71 kvadratni centimetar] i debljine 1 inča [2,54 cm]. Težak je manje od 2,25 kg bez montažnog nosača. Uprkos svojoj maloj veličini, uređaj će biti jedan od najmoćnijih klijentskih terminala ove veličine dostupnih na tržištu, pružajući brzine do 400 Mb/s. Amazon očekuje da će ove terminale proizvesti za manje od 400 dolara.
“Naš cilj s Projektom Kuiper nije samo da povežemo siromašne i nedovoljno uslužne zajednice, već da ih oduševimo kvalitetom, pouzdanošću i vrijednošću njihovih usluga, ” rekao je Rajeev Badyal, Amazonov potpredsjednik tehnologije za Project Kuiper. “Od prvog dana, svaka tehnologija i poslovna odluka koju smo donijeli fokusirali su se na ono što bi pružilo najbolje iskustvo za različite kupce širom svijeta, a naš portfolio tankih klijenata odražava te izbore.

Klijentski terminali projekta Kuiper se napajaju čipom za osnovni opseg koji je dizajnirao Amazon, kodnog naziva “Prometheus”. Prometheus kombinuje procesorsku snagu 5G modemskog čipa koji se nalazi u modernim pametnim telefonima, sposobnost ćelijske bazne stanice da istovremeno upravlja saobraćajem od hiljada korisnika i sposobnost mikrotalasnog backhaul-a da upravlja vezama od tačke do tačke visokih performansi – i sve to spakuje u jedan prilagođeni čip.
Amazon podsjeća potencijalne kupce da je napravio i isporučio stotine miliona uređaja za kupce, uključujući najprodavanije, jeftine proizvode kao što su Echo Dot i Fire TV Stick. Project Kuiper primenjuje ovu stručnost na dizajn i proizvodne procese svojih tankih klijenata, a tim već povećava svoju infrastrukturu u očekivanju izgradnje desetina miliona jedinica za kupce.
Projekat Kuiper se također priprema za postavljanje prva dva prototipa satelita na prvi let rakete United Launch Alliance (ULA) Vulcan Centaur.
Predstojeća misija će pomoći inženjerima projekta Kuiper da steknu stvarne podatke o tome kako sistemi funkcionišu u svemiru i omogućiti im da testiraju čitavu komunikacijsku mrežu od kraja do kraja. Paralelno, Project Kuiper povećava svoje operacije, pripremajući se da ponudi komercijalne usluge. Tim je nedavno započeo razvoj namjenskog pogona za proizvodnju satelita u Kirklandu u Washingtonu i očekuje da će početi masovnu proizvodnju satelita do kraja 2023. Projekt Kuiper predviđa lansiranje prvih proizvodnih satelita u prvoj polovini 2024. godine, s najranijim pristup korisnicima servisu koji počinje kasnije ove godine.

satkurier.pl

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top