Report: Sat-comms se prebacuje na laser

report:-sat-comms-se-prebacuje-na-laser

Euroconsult sa sedištem u Parizu kaže da se satelitska industrija brzo menja i usvaja laserske veze za komunikaciju sa Zemlje i sa Zemlje, ali u velikoj meri od satelita do satelita. Linkovi su efikasniji i teže ih je presresti.

Izveštaj Euroconsult-a razmatra izglede za dalji rast i kaže da međusatelitske komunikacije putem optičkih veza brzo postaju omiljeno sredstvo prenosa u svemiru.

“Ovo otvara dinamično novo tržište optičkih komunikacionih terminala i međusatelitskih veza vođenih sve većim brojem negeostacionarnih širokopojasnih konstelacija,” navodi se u saopštenju kompanije.

Optički komunikacijski prijenos podataka nudi mnoge potencijalne prednosti satelitskim operaterima, uključujući veće stope propusnosti podataka, koje su od suštinskog značaja za rješavanje kontinuiranog globalnog povećanja potražnje za razmjenom podataka. Još jedna ključna prednost je uska svetlosna zraka, što otežava presretanje i pomaže u obezbeđivanju bezbednosti informacija. Neusklađenost izvora takođe značajno smanjuje smetnje komunikacionih sistema, što je suštinski preduslov za velika sazvežđa,” dodaje Euroconsult.

Prognoza je dramatična, a Euroconsult kaže da će do 2031. godine biti više od 70.000 optičkih terminala u orbiti koji će se koristiti između orbitalnih satelita.

Prema izveštaju Euroconsult-a, glavni operateri satelitskih konstelacija vide prednosti prebacivanja međusatelitske komunikacije sa uglavnom radiofrekventnim elektromagnetnim talasima na optičku ili lasersku komunikaciju, ali postoje ključni tehnološki izazovi koje treba rešiti pre širokog usvajanja, uključujući pouzdanost linkova regulisanu tačnošću snopa.

Optičke komunikacije će takođe omogućiti svemirske usluge prenosa podataka zahvaljujući terminalima koji se koriste za komunikaciju trećih strana, obično za prenos podataka satelitima koji orbitiraju na različitim visinama. Kompanije kao što je Skyloom su osnovane u tu svrhu. Iako je krajem 2021. godine u orbiti bilo manje od 10 satelita sposobnih za prenos podataka, broj takvih terminala trebalo bi da konstantno raste tokom decenije da bi dostigao 250 jedinica do 2031. godine. Očekuje se da će provajderi podataka o posmatranju Zemlje (EO) biti glavni stimulatori za ovaj rast,” navodi Euroconsult.

“Dalji tip optičkog komunikacionog terminala će se koristiti za DTE komunikacije, ali s obzirom na fizička ograničenja za takve komunikacije, tehnologija još nije zrela i većina proizvođača ulaže razvojne napore. Međutim, i dalje se očekuje da će tehnologija opremiti sve veći broj satelita nakon 2025. godine i trebalo bi da dostigne oko 450 jedinica do 2031. godine, obuhvatajući većinu satelitskih aplikacija.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top